DKPT: Ministrica Turković govori istinu, štićene osobe se ne mogu odreći zaštite

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) je rečeno da prema postojećem Uputstvu štićene osobe se ne mogu odreći zaštite.

Na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine štićene osobe su predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Predsjedavajući i zamjenici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministri u Vijeću ministara, predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj BiH.

– Navedene štićene osobe imaju 24-satnu zaštitu, bez obzira gdje se one nalaze, rečeno je iz DKPT-a.

Prema postojećem Uputstvu štićene osobe se ne mogu odreći zaštite, ali prema medijskim saznanjima sačinjen je novi prijedlog koji će to omogućavati.

– Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je sačinila novi prijedlog Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite i Uputstva, te iste uputila u daljnju proceduru nadležnim tijelima. U navedenom prijedlogu ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite, zaključeno je.

Dakle, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, kako je saopćila javnosti, ipak se nije mogla odreći pratnje i zaštite tokom odlaska u kupovinu namirnica u jednom sarajevskom tržnom centru, piše portal Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79