Dnevni avaz: SDA se raspada, Zvizdić broji posljednje dane

Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, prema saznanjima Dnevnog avaza, broji svoje posljednje dane u ovoj stranci.

Naime, samo je pitanje vremena kada će Zvizdić objaviti odluku da napušta sve pozicije u SDA, kao i članstvo u stranci, u kojoj je proveo skoro 30 godina.

Nema promjena

Zvizdić je prije nekoliko dana, između ostalog, gostujući na jednoj televiziji, i nagovijestio odlazak, kazavši da se gasi posljednji tračak nade da će ostati u SDA, stranci za koju je rekao da u njoj više „ne vidi suštinske promjene“.

Da je očigledno pukla tikva na relaciji Bakir Izetbegović – Denis Zvizdić, potvrđuje i činjenica da dugogodišnji potpredsjednik SDA i jedan od ključnih političara ove stranke uopće više ne prisustvuje sjednicama najviših partijskih organa.

Zvizdić se nije pojavio ni na sjednici Predsjedništva SDA, koja je održana prije 15 dana, a nije došao ni na dvije sjednice Kolegija. Posljednja sjednica Kolegija na kojoj nije bilo Zvizdića održana je 31. maja, tačnije prije dva dana.

Njegov nedolazak, kako tvrde naši izvori, jasna je poruka o odlasku iz SDA.

– Mislim da je tu kraj što se tiče Zvizdića – kazao je Avazov sagovornik.

Do zaoštravanja odnosa na relaciji SDA – Zvizdić došlo je još u novembru prošle godine. Zvizdić je tada postavio uvjete za svoj ostanak u SDA. To su, između ostalog, odlazak pojedinaca za koje je rekao da stalno nanose štetu stranci i ostavka rukovodstva Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Naljutio lidera

Njegova izjava tada je naljutila Izetbegovića, koji mu je odgovorio da nije čovjek kojem se daju ultimatumi. Izetbegović je tada rekao da će Zvizdić upoznati njegovo pravo lice. Međutim, potom su se zategnuti odnosi poboljšali, a Zvizdić, za kojeg se tvrdilo da napušta SDA, zakopao je ratnu sjekiru s Izetbegovićem.

Sada je, ipak, kako je rečeno, razlaz neminovan.

Osniva li svoju stranku

Iako se posljednjih mjeseci špekuliralo da Zvizdić osniva novu stranku, kao i da će zajedno s njim iz SDA otići i neki poslanici ove stranke u Parlamentu BiH, za sada za to nema zvanične potvrde.

Trenutno je, tvrde upućeni, veća mogućnost da će Zvizdić prijeći u Narod i pravdu, na čijem je čelu Elmedin Konaković. Podsjetimo, i ranije je bilo govora o tome. Zvizdić je svojevremeno, navodno, trebao prijeći u NiP u paketu s Aljošom Čamparom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79