Dnevni red Predstavničkog doma: Nijednog zakonskog rješenja

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH, a od 18 tačaka, koliko će ih se naći na dnevnom redu, nema nijednog zakonskog prijedloga.

Uglavnom su to poslaničke inicijative, revizorski izvještaji stari po dvije godine i ratifikacije sporazuma.

I dok opozicija i dio pozicije oštro kritikuju Vijeće ministara zbog, kako kažu, lošeg rada i namjernih blokada, dio pozicije smatra da Vijeće ministara radi onoliko koliko može, odnosno koliko mu dozvoljavaju političke (ne)prilike u zemlji.

Najviše zamjerki poslanici imaju na situaciju u kojoj Vijeće ministara BiH ništa ne radi kako bi u parlamentarnu proceduru uputilo zakonski prijedlog koji bi omogućio bržu nabavku vakcina protiv kovida-19.

Dragan Mektić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da Vijeće ministara nikako ne radi i da se sjednice ovog doma održavaju samo da bi se održale, te da će on i ovaj put demonstrativno napustiti sjednicu.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, rekao je da se potpuno otvoreno može kazati da je na sceni blokada kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, a samim tim i blokada rada Parlamentarne skupštine BiH.

“Imamo sjednicu koja je sazvana tek tako da se ispuni onaj broj održanih sjednica u mjesecu. Mora se ozbiljno vidjeti šta raditi da se natjera Vijeće ministara da radi, prije svega ono što od nas zahtijeva Evropska komisija”, kazao je Osmanović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da Vijeće ministara radi ono što može u skladu sa političkom situacijom.

“Predsjedavajući je rekao da neće predlagati zakonske prijedloge ukoliko nema podršku”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Upitana da kaže da li je sjednica Predstavničkog doma koja je zakazana za danas uopšte potrebna, s obzirom na to da na dnevnom redu nema nijednog zakonskog prijedloga, Novaković Bursaćeva je rekla da jeste jer parlament održava dinamiku rada i rješava tačke koje su u skladu sa Poslovnikom.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79