Do kada će građani FBiH biti izloženi troškovima notara kod ostavinskih rasprava

Građani Federacije Bosne i Hercegovine već šestu godinu su izloženi troškovima kod ostavinske rasprave jer tako kaže Zakon o nasljeđivanju koji je stupio na snagu 2014. godine. Naime, prije donošenja zakona, ostavinsku raspravu su rješavali sudovi u Federaciji BiH i nasljednici prvog reda nisu imali nikakvih troškova, a donošenjem zakona je ostavinska rasprava prebačena na notare koji naplaćuju svoje usluge ovisno o vrijednosti imovine koju naslijede građani.

Podsjećamo, ostavinski postupak se pokreće po službenoj dužnosti pred općinskim sudom, čim mu matični ured dostavi smrtovnicu. Sud će povjeriti notaru provođenje ostavinskog postupka i dostaviti mu spis, prenosi Faktor.

Nasljednici prvog reda su drastično oštećeni

– Da li su se oni koji su sastavljali zakon stavili u položaj osobe koja izgubi svoj najmilijeg. U trenucima kada se još suočavate sa gubitkom majke ili oca, dobijate poziv od suda za ostavinsku raspravu. Nije vam ni do čega, ali morate poštovati zakone. I povrh svega, još morate davati novac notarima jer su oni tako izlobirali kod koga su trebali. I onda vam oni procijene koliko košta nešto što ste naslijedili od roditelja i naplate procenat, recimo 200 KM, 300 KM…? Gdje je tu pravda – ogorčen je jedan od Sarajlija.

Razgovarali smo i sa advokatom Šemsom Teminom.

– Bio sam protiv ustupanja ostavinskih postupaka notarima smatrajući da se na taj način građani dovode u vrlo težak položaj. Naime, prije takve odredbe je sud za nasljednike prvog nasljednog reda provodio postupak i oni nisu imali nikakvih troškova. Nažalost, danas notari to naplaćuju prema vrijednosti naslijeđene imovine tako da to samo opterećuje naše građane. Uvijek sam bio protiv takve odredbe jer su građani izloženi troškovima koje izaziva ostavinski postupak. Nasljednici prvog reda su drastično oštećeni – govori nam Temin.

Dodaje da je takva situacija “zahvaljujući” Zakonu o notarima i Zakonu o nasljeđivanju.

– Na snazi su već nekoliko godina. To je samo pogoršalo položaj naših građana u ostavinskim postupcima, pogotovo nasljednika prvog nasljednog reda, ali i ostalih. Tu su i troškovi i na nasljednike drugog nasljednog reda, trećeg, četvrtog. Tu je notarski lobi odigrao veliku ulogu da im se ustupe ti predmeti. Nisu to mala sredstva. Notar uzima od 200 KM do 300 KM. I još nešto, i ako notar ne završi postupak, ako dođe do spora u pravu, notar naplaćuje 50 posto svoje usluge, bez obzira na to što nije uspio, nego sve to vraća sudu – govori Temin.

Najveći dio posla obave nasljednici, a notari naplate

Objašnjava da notari zapravo utvrđuju ko su nasljednici, šta je predmet nasljeđivanja i donose rješenje koje zamjenjuje sudsko-ostavinsko rješenje, dok najveći dio posla obave nasljednici jer oni prikupljaju svu potrebnu dokumentaciju.

Podsjećamo, krajem prošle godine je bilo pokušaja da se izmijeni Zakon o notarima, kao i Zakon o nasljeđivanju. Naime, izmjene je usvojio Zastupnički dom u FBiH, ali su prijedlozi zakona pali na Domu naroda FBiH, odnosno, zakoni su vraćeni u redovnu proceduru. Ustavni sud FBiH je Zakon o notarima proglasio diskriminirajućim, a samim tim i pet zakona usko povezanih s tim zakonom, među kojima je i Zakon o nasljeđivanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79