Do kada je rok trajanja vakcina koje je Vučić donio u FBiH?

Velikodušni potez doniranjem vakcina Srbije Federaciji BiH, koje je u Sarajevo dovezao predsjednik Aleksandar Vučić, mogao bi doživjeti potpuni fijasko u realizaciji ako se procedura odobrenja i njegove upotrebe otegne s obzirom na poslovično spore i komplicirane institucije u BiH, piše Večernji list.

Naime, ovome kontigentu doniranih vakcina britanskog proizvođača “AstraZeneca” rok upotrebe ističe do kraja marta.

Kako je potvrđeno za Večernji list, funkcioner koji je želio ostati neimenovan, rok upotrebe nakon kojeg se ne preporučuje vakcinisanje je 29. mart, što se utvrdilo tek nakon prijema pošiljke. To je u pravnom smislu iznenadilo i šokiralo odgovorne vlasti, zbog čega nastoje svim silama ubrzati procedure kako zbog vakcinisanja i dovakcinisanja ne bi bilo problema.

Kako BiH ne posjeduje referentnu laboratoriju u kojoj bi se mogla potvrditi ispravnost ovih vakcina, upućena su nazad u Institut za virologiju, vakcine i serume „Torlak“ u Beogradu. Tek nakon što uzorci stignu, Agencija za lijekove BiH odobrava upotrebu, piše Večernji list.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79