“Do kraja godine da svaka porodica u RS dobije primjerak Dejtonskog sporazuma”

Udruženje građana “Politikolog” predstavilo je danas u Banjaluci svoju akciju “Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj”.

Milan Ljepojević, predsjednik Udruženja građana “Politikolog”, rekao je da je cilj akcije da do kraja ove godine svaka porodica u Republici Srpskoj dobije svoj primjerak Dejtonskom mirovnog sporazuma.

“Za početak smo štampali 50.000 primjeraka Sporazuma, a prema nezvaničnim podacima u RS imamo 350.000 i 400.000 porodica u Srpkoj i cilj nam je da na adresu svake porodice dostavimo po jedan primjerak ove tri skripte koje ukupno imaju 25 strana”, rekao je Ljepojević.

Građanima će imati priliku da se upoznaju sa ukupno tri dokumenta, a to su Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, to jeste Djetonski mirovni sporazum, njegov Aneks četiri ili Ustav BiH i Aneks 10 kao Sporazum o civilnom sporovođenju mirovnog rješenja.

“Građanima je potrebno da se upoznaju sa izvornim sadržajem Dejtona i njegovim slovom koje je istina. Sve drugo, poput nasilnih promjena i raznih tumačenja Dejtona, koje su činili visoki predstavnici i drugi, jeste laž, falsifikat, manipulacija i obmana. Dakle, istina je slovo, a ne duh Dejtona i borimo se za istinu”, kazao je Ljepojević.

Dodao je da će se ovaj Sporazum osim na kućne adrese dijeliti građanima i na trgovima u gradovima u RS, te je pozvao sve institucije RS, političke subjekte, intelektualce, Univerzitet, te medije da pomognu u realizaciji ove kampanje.

Naveo je da je značajno da se Dejtonski mirovni sporazum može mijenjati samo uz saglasnost svih konstitutivnih naroda u BiH, te da to ne mogu učiniti međunarodni subjekti.

Istakao je da Savjet za sprovođenje mira u BiH ne postoji u sklopu Dejtonskom sporazuma, a samim tim ni takozvana “bonska ovlaštenja”. Saša Mićin, profesor na Univerzitetu u Banjaluci, rekao je da je postalo moderno falsifikovati istoriju zarad ličnih ciljeva, te da tumačenje Dejtonskog sporazuma ima mnogo i da ga svako tumači na način kako njemu odgovara.

“Dejtonski sporazum ne smije biti predmet spekulacija što bi dovelo do ukidanja Srpske i tekovina za koje su mnogi ovdašnji ljudi dali živote”, rekao je Mićin.

Dodao je da je od velikog značaja da građani pročitaju ovaj Sporazum, jer se time može spriječiti veliki broj manipulacija i spakulacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79