Do kraja godine od objekata će se osloboditi 11.500 kvadrata za gradnju Prve transverzale

Rušenje objekta firme “Higijena” na trasi Prve transverzale kreće odmah, na osnovu jutros donesenog pravosnažnog rješenja Općine Centar, dok će u narednih 15 dana biti uklonjeni i svi objekti na parceli GRAS-a, čime će se, kako je istakao ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, do kraja godine od objekata osloboditi prostor od 11.500 kvadratnih metara spremnih za građevinske radove na izgradnji Prve transverzale. Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka Operativne grupe za izgradnju ove saobraćajnice.

Prema riječima načelnika općine Centar Nedžada Ajnadžića, uspješno je završena i objavljena parcelizacija trase ove saobraćajnice od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić. Žalba firme “Penny Plus” od Općine je odbijena te je sada upućena prema Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove na daljnje postupanje.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade KS trebala bi se naći dva uspješno okončana predmeta eksproprijacije i upućena prema Skupštini KS, istakao je direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić. Dodao je da je ovaj zavod pozitivno okončao sve pregovaračke postupke kada je riječ o ovoj dionici, dok su pred općinama Centar i Novo Sarajevo daljnji procesi eksproprijacije, piše Avaz.

Iz Općine Novo Sarajevo ističu da je izvršena planirana parcelizacija na trase ove saobraćajnice te da nije bilo žalbi u tim postupcima osim žalbi preduzeća “Penny Plus” na njihovu parcelisanu neizgrađenu parcelu, kao i žalba “Željeznica FBiH”.

Kako bi se preduhitrio mogući problem zbog električnih instalacija koje napajaju naselja oko ove dionice puta, zakazan je sastanak s “Elektrodistribucijom” radi pronalaženja rješenja po ovom pitanju.

Također, zakazan je sastanak s Ministarstvom privrede KS radi dogovora oko regulacije potoka koji se nalazi na dijelu trase Prve transverzale.

Od općina je zatraženo da, u svrhu nastavka procesa rješavanja imovinskih odnosa, usaglase grunt i katastar na lokalitetima i parcelama predviđene trase.

Za sljedeću sedmicu je najavljeno održavanje sastanka ministrica pravde i uprave KS Lejle Brčić i pravobranioca KS Kemala Karića s predsjednicom Općinskog suda i šefom zemljišno–knjižnog odjela da bi se ubrzalo uknjižavanje prava vlasništva na ugovore, saopćeno je iz Vlade KS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79