Do ponedjeljka “zamrznuta” blokada Autobuske stanice u Zenici

Sindikat zeničkog prijevozničkog preduzeća “Zenicatrans“ jučer je blokirao autobusku stanicu, tako da nijedan autobus nije mogao ući na stanicu niti preuzeti putnike iz tog grada.

Sindikat zeničkog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika“, nakon jučerašnje blokade Autobuske stanice u Zenici, odlučio je sačekati povratak iz inostranstva gradonačelnika Fuada Kasumovića te “zamrznuti“ blokadu – izjavio je Feni predsjednik tog sindikata Huso Sarvan.

-Dobili smo uvjeravanje da će se situacija riješiti u narednih nekoliko dana. Gradonačelnik je u inostranstvu, on se čuo s Upravom i Nadzornim odborom te najavio da će u ponedjeljak održati sastanak s našim predstavnicima. Zato smo odlučili stanje vratiti na ono prije blokade, odnosno autobusi ponovo mogu ući na stanicu te preuzeti putnike – kaže Sarvan.

Najavljuje da će danas u preduzeće doći i delegacije svih političkih stranaka iz Grada.

-Na tom će se sastanku vidjeti ko je za ovo preduzeće, a ko nije. Međutim, imamo najavu da će Porezna uprava Federacije BiH ponovo blokirati račun preduzeća te tražiti isplatu i glavnice duga od 3,7 miliona KM i kamate, a što bi ukupno iznosilo oko šest miliona KM. Ako se to desi, ponovo ćemo sve blokirati, jer bismo bili jedino preduzeće od kojeg hoće naplatiti i glavnicu i kamatu – kaže Sarvan.

Sindikat zeničkog prijevozničkog preduzeća “Zenicatrans“ jučer je blokirao autobusku stanicu, tako da nijedan autobus nije mogao ući na stanicu niti preuzeti putnike iz tog grada.

Na ovakav su se potez, kako su rekli na pres-konferenciji, odlučili zbog blokade od Porezne uprave Federacije BiH, Kantonalne direkcije Zenica, a s kojom je početkom godine potpisan sporazum o obročnom plaćanju poreznog duga od 3,7 miliona KM bez kamata, koje bi trebale biti otpisane nakon isplate glavnice.

-Porezna uprava ne dozvoljava da se isplate plaće i topli obroci, koji su već uplaćeni na račune banaka. To je kulminiralo i dovelo do toga da napravimo obustavu i ukažemo na probleme, za koje su krivi svi prethodni menadžeri i uprave, a najmanje radnici – kazao je jučer Sarvan.

 

Pobuna radnika u Srebrenici: Firma investitora iz Srbije im ne da obećanu plaću

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79