Do sada 268 migranata bilo pozitivno na koronu

Od početka pandemije koronavirusa timovi domova zdravlja i Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) uradili su 71.026 medicinskih pregleda migranata, kako u prihvatnim centrima tako i izvan njih.

Prema podacima DRC-a, do sada su testirane 1.633 osobe, od kojih je 268 bilo pozitivno na koronavirus. U prihvatnim centrima na području USK trenutno nema pozitivnih, u KS se tri migranta sa simptomima nalaze u izolacionom prostoru centra u Blažuju, dok je jedan sa srednje teškom kliničkom slikom hospitaliziran.

– Medicinska njega za osobe koje su COVID-19 pozitivne je zagarantirana. Nismo zabilježili smrtni slučaj među migrantskom populacijom u BiH, a koji je povezan s COVID-19 – kazala je za “Avaz” Verica Rečević, program-menadžer Danskog vijeća za izbjeglice u BiH.

Testiranje na COVID-19 sastavni je dio medicinske njege koja je na raspolaganju osobama u pokretu, kao i liječenje unutar prihvatnog centra.

– U slučaju složenije kliničke slike, osobe u pokretu imaju mogućnost da se liječe u zdravstvenim ustanovama, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a nivo medicinskih tretmana jednak je onom koji se pruža lokalnoj populaciji – istakla je Rečević.

 

Zajedno s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), DCR je opremio izolatorije u prihvatnim centrima, a povećana je i distribucija zaštitne opreme i uspostavljen dodatni broj dezinfekcijskih mjesta. Migrantima na otvorenom pomažu članovi Crvenog križa USK koji svakodnevno obilaze teren.

– Ljudima koji su van kampova dijelimo lanč-pakete, a pružamo i prvu pomoć. Najčešće su u pitanju posjekotine, žuljevi, ojedi, posljedice manjih padova i udaraca. Za sve drugo obavještavamo DRC i IOM, koji voze migrante u domove zdravlja i Kantonalnu bolnicu, s kojima imaju ugovore. Kada je u pitanju koronavirus, nastojimo štititi naše volontere, a dijelimo maske i rukavice za migrante – kazao je Husein Kličić, predsjednik CK USK.
Sve ih je više na ulici

Mulabdić: Bolja situacija

Broj migranata u prihvatnim centrima u USK rapidno se smanjuje, pa u “Miralu”, “Borićima”, “Sedri” i “Lipi” trenutno boravi 1.931 osoba, kazala je za “Avaz” prim. dr. Zerina Mulabdić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK. Nakon što su Vlada USK i Operativna grupa za nadzor nad migrantskom krizom obustavili njihov prijem u centre, raste broj migranata na ulicama.

– Uvjeti u “Miralu” i “Lipi” su minimalno zadovoljavajući, a u “Sedri” i “Borićima” je puno bolje. Domovi zdravlja pokrivaju sve kampove, a omogućeno je liječenje u Kantonalnoj bolnici – kazala je Mulabdić za Avaz


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79