Dobija li Bakir Izetbegović konkurenciju kod Dragana Čovića?

Nedavna izjava čelnika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kako nije uredu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH naišla je na brojne kritike posebno desnog političkog spektra, ali među njegovim koalicionim partnerima.

Ipak, Konakovićeva izjava nije ništa novo za političare desnog političkog spektra u Bošnjaka, a slično je prije četiri godine kazao i Bakir Izetbegović.
“Jednog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebaju izabrati Hrvati”, izjavio je tada član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović u intervjuu za naš portal.

Izetbegović je tada kazao da tu opciju treba prihvatiti i osigurati kroz zakon.

Konaković: Nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH

“Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to pitanje može biti riješeno kroz provedbu presude Suda za ljudska prava u Strazburu, po modelu koji je predložio Stefan Fuele. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića može biti implementirana isključivo na način da se poštuje Ustav Federacije BiH, da se poštuje sama presuda, a HDZ traži više od toga, predlaže da Parlament izađe ususret Ljubićevim zahtjevima koje je Sud odbio”, naveo je tada Izetbegović, a slične teze više puta i kasnije ponovio.

Konakovićevu izjavu možda je bolje posmatrati manje kao incident, a više kroz proces otvaranja puta prema Čoviću, sasvim sigurno ključnom partneru za potencijalnu uspostavu vlasti u FBiH, kao i u nekim kantonima.

Sa Čovićem je o promjenama Izbornog zakona dosad skoro uvijek razgovarao samo lider SDA, s obzirom na političku snagu u državnom parlamentu. Ipak, Konakovića je možda za tim stolom najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji se nekako u isto vrijeme u Mostaru, iznenada, susreo sa Čovićem.

Treba naglasiti da Konaković, odnosno stranka Narod i pravda na državnom nivou uopšte nije parlamentarna, što znači da, ukoliko prijedlog izmjena Izbornog zakona dođe na red, neće moći ni glasati.

Ipak, Konaković je pozvan da kao dio opozicije pregovara na nedavnom sastanku s predstavnicima međunarodne zajednice, a na uključivanje opozicije u pregovore o Izbornom zakonu pozvao je i Izetbegović, koji očito ne želi sam presijecati i donositi odluke.

Sada i opozicija može predložiti određene stavke, ideje i utjecati na sam ishod pregovora. Međutim, iz opozicije dolaze poruke da su nezadovoljni činjenicom da se tek sada uključuju poručujući da će svoje prijedloge i zamjerke iznijeti kada konačan prijedlog Izbornog zakona bude na stolu.

Zanimljivo je da je Konakovićeve stavove podržao predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Radončić podržao Konakovića: Uredu je da Hrvati biraju svog legitimnog predstavnika

“Vidio sam da je gospodin Konaković dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i mislim da je Konaković u pravu. Mi to pitanje pokušavamo riješiti deset godina i uvjeren sam da ćemo ga riješiti”, izjavio je Radončić.

Sve ovo možda je samo uvod u pokušaj da se SDA i njenog lidera odgurne od “glavnog stola” politike u Federacije BiH, a za taj stol bi, moguće, rado prišli neki drugi akteri ili blok drugih aktera.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79