Dobra vijest za vozače u RS-u: Neće se plaćati 100 KM za izlazak policije na uviđaj

 

U odnosu na Nacrt zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, u prijedlogu zakona koji je Vlada RS nedavno usvojila obrisana je odredba koja je inače izazvala veliku diskusiju u javnosti.

Bilo je propisano da u situaciji kada učesnici udesa s manjom materijalnom štetom ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izvještaja o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za taj uviđaj mora platiti 100 KM.

Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio udes, za mnoge je bilo diskutabilno zašto se na njega “svaljuje” ovaj trošak.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a za Srpskainfo su potvrdili da je u tekstu prijedloga zakona obrisana ova odredba, a pojasnili su i zašto.

“Radi se o javnoj usluzi koju pruža javni organ u skladu sa zakonom propisanim javnim ovlaštenjima, a ne o usluzi koju javni organ pruža po tržišnim uslovima te činjenici da se ona finansira iz opštih prihoda budžeta”, kažu iz ministarstva.

Prije nekoliko mjeseci iz ovog ministarstva su objašnjavali kako pozivi policiji da obavi uviđaj, prilikom udesa s manjom materijalnom štetom, uzrokuju bespotrebne zastoje i gužve u saobraćaju, materijalne troškove policiji i angažovanje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti”.

Obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za udese s manjom materijalnom štetom.

Definisano je da je saobraćajni udes s manjom materijalnom štetom nezgoda u vrijednosti do 500 KM.

“Manjom štetom se smatra kada nisu oštećeni vitalni dijelovi vozila i ono može nastaviti kretanje. Ipak, s novim vozilima problem je što ljudi nikad ne znaju da li je nešto od elektronike oštećeno”, rekao je ranije Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za sigurnost saobraćaja RS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79