Foto: Aarhus centar
Dobre vijesti: Lokalna zajednica pobijedila u borbi protiv izgradnje kamenoloma

Dobre vijesti: Lokalna zajednica pobijedila u borbi protiv izgradnje kamenoloma


Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poništilo je prethodnu odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, donoseći rješenje u korist Mjesne zajednice Špionica Centar, Srebrenik.

Ova odluka dolazi kao rezultat žalbe koju je podnijela MZ Špionica Centar, osporavajući izdavanje vodne suglasnosti za izgradnju kamenoloma u Gornjoj Špionici.

Federalno ministarstvo je utvrdilo da su tijekom prvostupanjskog postupka napravljene nepravilnosti, što je rezultiralo vraćanjem predmeta na ponovni postupak s rokom od 15 dana za donošenje novog rješenja.

Ova odluka predstavlja značajan korak u zaštiti okoliša, posebno jer se područje planiranog kamenoloma nalazi u blizini tri izvora pitke vode. Lokalna zajednica je već iskusila negativne posljedice prethodnih radova, uključujući eroziju i ugrožavanje sigurnosti stanovništva.

Nina Kreševljaković, pravnica iz Aarhus centra u BiH, istaknula je važnost uključivanja lokalnih zajednica u procese donošenja odluka koje imaju utjecaj na okoliš, dok je predstavnik neformalne grupe građana “Stop kamenolomu u Špionici”, Omer Majstorović, poručio da će se nastaviti boriti za očuvanje prirodnih resursa za buduće generacije.

Aarhus centar nastavlja pružati pravnu podršku građanima u borbi za zaštitu okoliša i osnovnih prava, naglašavajući važnost podrške i angažmana lokalnih zajednica u ovakvim procesima.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija