Dobri ljudi prikupili 5.700 KM za lijekove siromašnim sugrađanima

Vijesti da jedan broj njihovih sugrađana nije u mogućnosti da kupi terapije potrebne za liječenje infekcije koronavirusom mobilizirale su Goraždane iz Skandinavije koji su odlučili pomoći socijalno ugroženima da dobiju skupe antibiotike i druge lijekove. Za samo nekoliko dana prikupili su oko 5.700 KM, sredstva uplatili na račun Kantonalne bolnice Goražde, na čijem Covid odjelu će oboljeli, koji ih nisu u mogućnosti kupiti, lijekove dobiti besplatno.

Dvije akcije

– Mi smo imali, praktično, dvije akcije. Prva je bila na inicijativu Goraždanke koja je pokrenula akciju da se nabavkom lijekova pomogne Covid ambulanti i izolatoriju, a u kojoj smo prikupili oko 3.500 KM. Zbog situacije u vezi s epidemijom u Goraždu, kontaktirali su me članovi grupe koji su ukazivali na problem kupovine lijekova za ljude koji nisu u dobroj materijalnoj situaciji, a dobili smo i pismo od Slavka i Vesne Klisura u kojem nas informiraju o tome da je situacija teška. Onda smo odlučili da pokažemo da nismo zaboravili naš grad, da pratimo situaciju i da smo tu. Prikupili smo oko 5.700 KM i prebacili novac bolnici, gdje bi pacijenti, koji nisu u dobroj materijalnoj situaciji, lijekove trebali dobivati besplatno – kaže Mujo Karahmet, jedan od koordinatora grupe.

Karahmet: Pratimo situaciju

Duže od decenije, kroz brojne humanitarne akcije, ali i na druge načine, bh. građani u Skandinaviji pokazuju ljubav prema zavičaju koju udaljenost ne umanjuje. Danas okupljaju više od 160 članova i do sada su podržavali sportske klubove, Dom za stare i iznemogle osobe, pojedince kojima je trebala pomoć u liječenju, a posebno su se mobilizirali prilikom velikih nepogoda, poput poplava 2010. godine ili pandemije koronavirusa.
Vezani za grad

– Svi smo mi iz Goražda i vezani smo za taj grad. Proživjeli smo najbolje godine života u tom gradu i nikad nećemo i ne možemo zaboraviti Goražde. Dolazimo u posjete koliko možemo, jer želimo da naša djeca znaju odakle smo i ko smo.Tačno je da mi ovdje imamo svoj život, obaveze i poslove, ali svaku večer gledamo Dnevnik TV Goražde i pratimo vijesti na portalima o događajima u Goraždu – ističe Karahmet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79