Dodatni udar na budžet građana u ovim teškim vremenima: Cijene goriva u BiH su u stalnom porastu posljednjih dana

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su u stalnom porastu posljednjih dana, što predstavlja dodatni udar na budžet građana u ovim teškim vremenima.

I prije sam dosta pisao na ovu temu, gdje sam ukazivao koliko država uzima sebi na svakoj litri goriva. Pri sadašnjoj cijeni litre dizela, država uzima sebi čak 1.01 KM kroz četiri različita nameta

Od ovog iznosa, 0.76 KM ide u budžet, dok namjenski za autoceste i ceste ide 0.25 KM.
Država može intervenisati tako što će smanjiti akcizu na gorivo, koja svakako ide nenamjenski u tekuću budžetsku potrošnju (iako akcize trebaju imati namjenu utroška).
Smanjivanjem akcize na gorivo, direktno bi se pomoglo građanima jer bi plaćali jeftinije gorivo i imali više novca da troše na druge životne namirnice.

Nadležnost za izmjene propisa je na državnom nivou, tako da se iskreno nadam da će važnost ovog pitanja prepoznati i 🇧🇦 Parlament BiH i pokrenuti proceduru izmjena propisa, kako bi se akciza na gorivo smanjila prenosi Tarik Hadžić na svoj Facebook stranici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79