Dodik: Ako Komšić i Džaferović odu u Sloveniju to će biti u privatnom aranžmanu

Učestvovanje u radu nisu blokade. Kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obraćajući se medijima nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda.

– NSRS je rekla da nema odlučivanja dok se ne ostvari dijalog. Nametnuti zakon je neodrživ i NSRS ga je ukinula na prostoru RS. Ozbiljno se spremamo da operativno provedemo taj nalog NSRS – rekao je Dodik.

Kazao je i da ako se ne riješe trenutni problemi, ovakvo stanje će ostati.

– I na narednoj sjednici glasat ću protiv – naveo je Dodik.

Upoznati organizatore

Pojasnio je da će se o svim pitanjima odrediti Narodna skupština RS.

– Konsultovao sam se s predsjednikom NSRS, utvrdili smo da je to poštivanje odluke NSRS – rekao je on.

Dodao je i da je na sjednici pokazano da dva člana Predsjedništva BiH djeluju sinhronizovano i jedinstveno ali da postoje zakonske procedure koje se moraju poštovati odnosno da se sve odluke moraju donijeti konsenzusom.

Dodao je i da je predviđeno da tačke koje se odnosne na vanjsku politiku budu na dnevnom redu naredne sjednice, a ako ne budu usvojene onda će bti odbačene.

– Predsjedništvo nije donijelo odluku da se ide na Samit o sigurnosti “Brdo-Brioni” u Sloveniju. Ako neko ode, otišao je u privatnom aranžmanu. BiH nije na putu ka članstvu u NATO i to je veoma jasno i svako pozivanje je samo privatna stvar – rekao je Dodik.

Dodao je da će organizatorima uputiti pismo i upozoriti ih na ove detalje.

Ponovio je kako smatra da je visoki predstavnik nepostojeći u BiH.

– Njegovim izborom nije ispoštovan Aneks 10. I mi sad imamo ovdje nekoga ko se privatno predstavlja kao visoki predstavnik, i zbog činjenice da dolazi iz bogate zemlje pritiskom koji stvara pokušava stvoriti sebi status – rekao je Dodik.

Kazao je kako je “razumljivo da Bošnjaci, muslimani, u BiH očekuju od visokog predstavnika da obavlja stvari koje oni očekuju”.

“Visoki predstavnik je njihov igrač”

– To se dešavalo i u prošlosti. Danas je predsjednik Džaferović pozvao visokog predstavnika na smjene. To samo pokazuje da je on njihov igrač, a ne visoki predstavnik svih naroda – dodao je Dodik.

Osvrnuo se i na izjave lidera opozicionih partija.

– Pozdravljam njihovu odluku da ostanemo jedinstveni u odluci Narodne skupštine. Važno je da u Parlamentu gdje oni imaju uticaja i mogu u Predstavničkom domu nešto da učine, da se ponašaju dosljedno do kraja. Dakle, Republika Srpska ne može da prihvati nametanje zakona i odbacuje prvenstveno tu praksu – naveo je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79