Dodik: Ako za godinu ne vratim BiH s puta samouništenja, napuštam Predsjedništvo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije govorio je u intervjuu za Al Jazeeru o daljnjim planovima.

– Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banju Luku, pa neka sve propadne – rekao je Dodik.

Kazao je da je briselske prijatelje zamolio da nam od sada ne daju preteške uvjete za kandidatski status.

– Pokušao sam ih uvjeriti da bi se procesi u BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa u mnogim aspektima mogli okrenuti u pozitivnom pravcu. Složili smo se, također, da je jedno biti u statusu potencijalnog kandidata, a sasvim se drugačije međusobno razgovara kada ste za još jedan, za nas vrlo važan korak, bliže Briselu. Rečeno mi je da ćemo za rješavanje nekih od najvažnijih problema imati bezrezervnu pomoć EU, da mnogo toga, poput formiranja Vijeća ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rješavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno unepovrat – istakao je Dodik.

Potcrtao je da teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, već je sporna njena nefunkcionalnost.

– Nikada nijedan funkcioner Srbije u mom prisustvu nije govorio o rasturanju Bosne i Hercegovine, niti mi o tome u Beogradu razgovaramo. Mi smo realisti – rekao je Dodik.

Na pitanje kako vidi Bosnu i Hercegovinu u ovom času, odgovorio je da je vidi kao “karikaturu od države”.

– U ovom času je vidim kao karikaturu od države, a volio bih je vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira niti iko ikome smeta da napreduje. Bosna kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je Bosna i Hercegovina složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati. Ja, kao što je javnosti poznato, imam šestero unučadi, moja je dužnost i po tom osnovu da stvaram i da iza sebe ostavim što bolje uvjete za život svima onima koji tek dolaze – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kazao je da će odmah pripremiti i potpisati papir o ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji, na što se BiH iz Evropske unije već godinama potiče.

– Na taj način bi troškovi mobilnih usluga za građane BiH i regiona mogli biti i do 80 posto jeftiniji od sadašnjih. Regionalni sporazum o tome bi trebao biti potpisan u aprilu i mi nemamo vremena za čekanje. Zar to nije ono što građani od nas, političara, očekuju? Ja ću papir, kažem vam, potpisati i dostavit ću ga ostaloj dvojici članova Predsjedništva pa neka ga oni podrže ili odbace ako smiju – rekao Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79