Dodik bi da testira: Prvi test – zakon da se RS i srpski narod ne mogu zvati genocidnim

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi test za učešće srpskih predstavnika u radu državnih institucija to što će biti predložen zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne mogu nazivati genocidnim.

“Mi ćemo predložiti zakon da se Republika Srpska i srpski narod ne može nazivati pogrdnim imenima, otići ćemo tamo i vidjećemo dalje. Ako bude volje da se radi, radićemo”, rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

On je podsjetio na zaključke Narodne skupštine da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama rade u skladu sa onim šta je procjena i interes Republike Srpske.

“U tim zaključcima neće biti potrebno ništa mijenjati, samo da se to pravilno protumači”, rekao je Dodik.

O narednoj posebnoj sjednici Narodne skupštine rekao je da je pristojno, nakon što je prošlo šest mjeseci od donošenja odluke o tome da se ne učestvuje u radi institucija na niovu BiH, da se ponovo sjedne.

“Razlozi zašto smo donijeli odluku zbog čega se ne pojavljujemo u odlučivanju nisu nestali, već su tu, ima nekih ideja”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi moglo biti korisno da se predloži zakon prema kojem će se kazniti bilo kakvo nazivanje Republike Srpske i srpskog naroda genocidnim ili tvorevinom te vrste i da se to kažnjava zatvorom.

“Sada vidim neki iz opozicije ponovo galame, prije mjesec dana su govorili da nisu zainteresovani, da ne žele, neće ništa, a sada kada se pokušava nešto uraditi ništa im ne valja”, istakao je Dodik.

On je dodao da se na te neozbiljne političke stavove ne treba obzirati, ali smatra da su oni dobrodošli sagovornici na Narodnoj skupštini.

“Biće mi veoma važno da čujem šta misle i opozicioni predstavnici”, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoj položaj i ustavna ovlaštenja, a da se ranije iznesene hipoteze o raspadu BiH u nekim političkim krugovima uzimaju “zdravo za gotovo”.

Dodik je na jučerašnju izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića “da skretanje političkog fokusa na razgovore o Izbornom zakonu u Neumu pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti” odgovorio da je smiješno da se ta vrsta priče postavlja na taj način.

“Razumijem političku borbu koja ide za tim da nam se pripiše ono što ne stoji. Neke hipotetičke ranije tvrdnje koje smo isticali da, ako BiH ne riješi svoj problem, ne preostaje ništa drugo nego da se raspadne, a mi preferiramo miran razlaz, oni uzimaju ‘zdravo za gotovo'”, rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

Dodik je istakao da srpski zvaničnici uporno govore i nameću kao odgovornu politiku da žele ustavni poredak u BiH koji podrazumijeva da Republika Srpska ima svoja ovlaštenja predviđena Ustavom, a vezana su za pravosuđe, finansije, vojsku i sve ostalo.

“Mi smo dimenzionirali naše aktivnosti tako što smo donijeli zaključke, povukli našu saglasnost za Oružane snage, indirektne poreze, sudski i tužilački savjet, jednostavno ponašamo se odgovorno, po Ustavu”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79