Dodik: BiH je danas zvanično odbila priznanje Kosova

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH od danas zvanično ne priznaje Kosovo.

Članovi Predsjedništva BiH glasali protiv priznanja Kosova

Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da će ta odluka biti sprovedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je formalnopravna činjenica i odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

– Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na prošloj sjednici Predsjedništva hrvatski član Željko Komšić predložio odluku da BiH priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, ali da ona tad nije podržana.

Dodik je objasnio da je, prema Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, Komšićev prijedlog odluke o priznanju Kosova bio obavezujuća tačka dnevnog reda prve naredne, odnosno današnje sjednice, te da nije prošao.

Prema Dodikovim riječima, Komšić i Šefik Džaferović pokušali su da skinu sa dnevnog reda ovu tačku, ali ih je podsjetio da bi to značilo kršenje poslovnika o radu.

– Kada su vidjeli da mora na dnevni red, Komšić je rekao da povlači odluku, ali to više nije bila njegova odluka, to je bila odluka Predsjedništva koja je trebalo da se potvrdi ili odbije. I ona je odbijena, što znači da je formalno-pravno gledano odbijena odluka o priznanju Kosova jer nije bilo dovoljno glasova da se podrži – istakao je Dodik.

Član Predsjedništva je precizirao da je prilikom odlučivanja bio protiv, Komšić nije glasao, a Džaferović je bio uzdržan.

– To formalnopravno i suštinski znači da BiH odlukom Predsjedništva nije priznala Kosovo – konstatovao je Dodik i istakao da će ova odluka biti obavezujuća za postupanje svih organa BiH.

Član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo što je Komšić pokrenuo pitanje priznanja Kosova i što se BiH o tome opredijelila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79