Dodik: BiH ne može da postoji ukoliko nema pomirenja

Teško je obezbijediti pomirenje zbog historije koju imamo, ali možemo obezbijediti razumijevanje. U tom pravcu se treba kretati, naveo je Dodik.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine oglasio se nakon izjava Šefa misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johana Satlera (Johann Sattler).

Nakon što je Satler je u blogu povodom godišnjice genocida u Srebrenici, između ostalog, napisao da “nakon tolike nehumanosti koja se dogodila u Srebrenici, razumljivo je da riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno, ili čak uvredljivo za žrtve. Ne može se očekivati ni od koga da oprosti genocid. I zaista, bez pravde, punog poštovanja i priznanja zločina, žrtava i ljudskih gubitaka, istinsko pomirenje je nemoguće. Ovo važi za sve zločine počinjene tokom rata, a posebno za genocid u Srebrenici zbog posebnog karaktera zločina” oglasio se Dodik.

“Politizacija je neprihvatljiva”
On je rekao za RTRS da je izjava šefa Delegacije Evropske unije u BiH da “riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve” izjava koja karakteriše stanje u BiH i njeno nefunkcionisanje.

Do sada smo slušali razne priče koje dolaze o pomirenju iz Evropske unije, a sada čujemo ovo što je Satler rekao – navodi Dodik.

Kaže da je Satler već odavno na poziciji podrške samo muslimanskoj strani.

– Sigurno to ne bi rekao da je otišao na neko srpsko stratište, na primjer u Zalazje. U Srebrenici se desio veliki i težak zločin i to nije sporno, ali politizacija je neprihvatljiva – istakao je Dodik.

Napori nepotrebni i iluzorni
Rekao je i da je Satler potvrdio da su svi njihovi napori bili nepotrebni i iluzorni i da su oni glavni krivci za nefunkcionisanje BiH.

– Ako u BiH ne može da bude pomirenja, ne može ni da postoji. Teško je obezbijediti pomirenje zbog historije koju imamo, ali možemo obezbijediti razumijevanje. U tom pravcu se treba kretati – navodi Dodik za RTRS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79