Dodik: BiH neće ući u EU možda ni za 60 godina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je BiH trebala dobiti pregovarački stataus.

“U ovakvoj situaciji BiH neće ući u EU možda ni za 60 godina”, rekao je Dodik.

Naveo je da je na sjednici Predsjedništva BiH predlagao da se Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS, proglasi nepoželjnom osobom u BiH, ali da su to odbila druga dva člana Predsjedništva.

“To dovoljno govori o njihovom licemjerju jer jedno govore u javnosti – da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedoputivo, a neće da prihvate moj prijedlog”, rekao je Dodik nakon sastanka sa Fon der Lajenovom i sjednice Predsjedništva BiH. Dodik je naveo da je odbijen i njegov prijedlog da BiH pristupi “Otvorenom Balkanu”, kao i da se prihvati izgradnja gasovoda kako bi BiH imala uredno snabdijevanje gasom.

“Predsjedništvo je ‘crna rupa’, a ne institucija koja odlučuje”, rekao je Dodik.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja dolazi u BiH u okviru posjete zapadnom Balkanu, a u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79