Dodik: BiH nije priznala Kosovo, Komšić nije glasao, a Džaferović je bio suzdržan

Dosta smo razgovarali danas, rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik na početku pres konferencije nakon sjednice članova Predsjedništva.

Najbitnija tačka o kojoj se razgovaralo je Kosovo.

– Danas se razgovaralo o odluci da se priznaje Kosovo i o tome da se ta odluka sprovede u službenim novinama, istakao je Dodik.

Ponovno se odlučivalo danas o ovome pitanju.

– Komšić nije glasao, Džaferović suzdržan, a ja sam bio protiv. Time smo odbili priznanje Kosova. Konačno mi je drago da smo uspjeli riješiti. To je veoma važno, jer je prije bilo veoma konfuzno, jedni su priznavali, jedni ne, rekao je Dodik.

Formalno pravno, kaže Dodik, BiH nije priznala Kosovo.

Razgovaralo se i o kandidatskom procesu.

Na zahtjev Dodika na dnevnom redu našla se i tačka vezana za spoljnu politiku, jer su neusaglašeni stavovi ministrice Bisere Turković kako je on rekao.

– Ona zanemaruje ustavna prava i ustavne dužnosti. Spoljna politika je u nadležnosti Predsjedništva, a ministarstvo je dodak. Ona ne poštuje ni Predsjedništvo ni Ustav, poručio je Dodik.

Također Dodik je dodao da 1. mart nije zajednički praznik i da ostaje pri tom stavu.

– Predložio sam zaključak gdje ona mora vodi računa o nacionalnoj zatupljenosti u ministarstvu. Što se mene tiče Turković nema podršku za ovakav rad, ako ovako nastavi ići ćemo preko Doma naroda da se riješi. Ona zove samo muslimane na sastanke. To samo govori koliko je BiH u krizi, rekao je Dodik.

– Ko hoće da glasa neka dođe u državu i neka glasa, a ne putem pošte. Ja sam protiv tog glasanja poštom, kao i SNSD. To će dovesti u pitanje izbore. To ne doprinosi legitimitetu izbora, kaže Dodik.

Neka ljudi koji su inostranstvu idu u ambasade i neka glasaju rekao je na kraju Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79