Dodik: “Blokirat ću novac koji su odobrili za Federaciju”

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik najavio je blokiranje 298 miliona eura bespovratnih sredstava koje je Evropska unija odobrila 30. juna za četiri projekta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je Evropska komisija dan ranije saopštila da je novac odobren samo za projekte u Federaciji BiH, Dodik je zaprijetio neusvajanjem sporazuma u državnim institucijama.

“Na koji način u Evropskoj uniji, bez zajedničke odluke u Sarajevu, misle implementirati to što su odlučili”, kazao je danas Dodik za Radio Slobodna Evropa.

RS je kandidovao osam projekata za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže. Nijedan nije odobren u Evropskoj komisiji. Ovakva odluka dolazi nakon Dodikovih secesionističkih izjava o izdvajanju RS iz Bosne i Hercegovine. EU je ranije zamrznula 600 miliona eura za izgradnju autoceste kroz RS.

Međunarodne sporazume, među koje spadaju i ugovori o financiranju iz donatorskih i kreditnih sredstava za projekte lokalnih zajednica, moraju odobriti Vijeće ministara kao državna vlada, tročlano Predsjedništvo i Parlament Bosne i Hercegovine.

Kadrovi Dodikovog SNSD-a mogu staviti veto na usvajanje takvih sporazuma u svakoj od ove tri državne institucije.

Podsjetimo, iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegoni su ranije naveli kako RS nije ispunila potrebne kriterije za financiranje.
Odbačene aplikacije SNSD-ovih gradonačelnika

Doboj, Gradiška, Laktaši, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Vukosavlje općine su u RS-u kojima Evropska komisija nije odobrila bespovratna sredstva za obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže, jer nisu ispunili kriterije.

Načelnici tih općina u Republici Srpskoj kadrovi su vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem čelu je Milorad Dodik, s izuzetkom Teslića kojeg vodi Milan Miličević, odnedavno predsjednik opozicijske Srpske demokratske stranke.

Dodajmo i kako je financiranje novih projekata na teritoriji RS zaustavljeno prije više od godinu dana. Iz Delegacije EU u BiH su podsjetili da je u februaru 2022. godine Evropska komisija suspendirala financiranje dva projekta na autoputu u RS-u vrijedna 600 miliona eura. Bio je to odgovor na političku krizu koju su izazvali čelnici RS-a usvajanjem, pored ostalog, neustavnog zakona o pravosudnom vijeću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79