Dodik: Bošnjaci su pokazali podaništvo strancima, BiH nema visokog predstavnika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o dolasku turskog lidera Reccepa Tayipa Erdogana i političkim odnosima u BiH.

Dodik kaže da se konsultovao sa predsjednicima političkih partija i na bazi njihovog uvjerenja da je to neophodno i potrebno.

“Pojaviću se na sastanku. Erdogan je veliki lider velike države”.

Kako je kazao, Dodik ne želi da Komšiću i Džaferoviću ostavi da Erdoganu govore svoj ugao stvari. Učestvovati će na sjednicama Predsjedništva da bi mogao “zaštiti interes RS, povlačeći vitalni nacionalni interes.

“Što se tiče naših opozicionih partnera oni ostaju u jedinstvu oko ovog pitanja”.

“Sve su to stvari koje smatram da su važne da bude se tamo i o tome se govori i da Erdogan shvati i da ga podsjetim da je govorio da mu je interes saradnja svih strana u BiH i da ne favorizuje nikoga. Samo moje učešće u zgradi Predsjedništva biće isključivo radi toga. Nije ovo nikakvo pravdanje, nego želim da pojasnim radi navale koja će uslijediti“.

“U svakom slučaju mislim da je potrebno, korisno i veoma važno da ne ostavimo prostor za dodatnu prezentaciju “dva bošnjačka člana Predsjedništva” nego da se čuje i stav naše srpske strane. Ja to moram da kažem iako nije ugodno, ali nije moje da odlučujem šta je ugodno, šta nije. Vjerovatno ću pred odlazak na sjednicu Predsjedništva još jednom s vama održati konferenciju da pojasnim kako ću se ponašati, a to je da nema odlučivanja u organima na nivou BiH i tamo je navedeno Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština. Čak iako neko izađe iz nekih, mi ćemo ostati i nećemo odustati“, dodao je Dodik.

Iskoristio je priliku da se ponovo osvrne na “Inzkov zakon” i kazao da “BiH nema visokog predstavnika”.

“Radi se o tome da neizabrani stranac nije imao legitimitet. To je podvala i blef međunarodne zajednice. Ne može se prihvatiti da neko dođe u BiH i mimo Aneksa 10 bilo šta radi, a oni to masovno rade. Mi ćemo se suprostaviti posljedicama onoga što je radio BiH u saznanju da BiH nema visokog predstavnika. Postoji neki samozvani, postoji neki kojeg podržavaju neki u BiH, daju mu neku snagu. Sad će doći vjerovatno s nekom koncepcijom da udarom ili šokom pridobije svoju saglasnost. On ne postoji, nije izabran i nema nikakve ingerenciju. U tom pogledu, Visoki predstavnik ne postoji. Ako ga imenuje Njemačka ili EU kao svog izaslanika, ja ću s njim razgovarati. U svakom drugom slučaju, mogu da sresti i pitati zašto nije ispunio svoja obećanja koje je dao kao njemački ministar. Ja ovdje ne govorim o ličnim stvarima, nego formalnim političkim stvarima“.

“Visoki predstavnik je predviđeno da bude imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma tako što će ga potpisnice Aneksa 10 usaglasiti, a potvrditi Savjet bezbjednosti UN što je do sada činjeno tako. Odjednom sada se pokušava nametnuti neko ko se po njima zove Visoki predstavnik, ali u suštini nije imenovan kako je predviđeno međunarodnim pravom. Bonska ovlaštenja su podvala, to su rekli čak i učesnici konferencije“.

Ističe da je BiH u sistemskoj krizi i da ne može izaći iz nje bez dogovora.

“Još jednom da ponovim, BiH nema Visokog predstavnika jer nije izabran u skladu sa sporazumom. BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi i ne može iz nje izaći ukoliko se ne napravi dogovor dva entiteta i tri naroda. Inače, ova pat pozicija vodi do raspada BiH i to neće spriječiti ni Schmidt ni neko drugi“.

“Hrvati su zbog svog položaja veoma blizu svog izlaska iz institucija, rovita situacija u BiH traži opšti dogovor kako iz ovog izaći. Opšti dogovor podrazumijeva da nema visokog predstavnika i stranih sudija. Mi smo za mir i za razgovor, nismo za nasilje i nerede“.

“Prihvatanjem Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, politički muslimani, Bošnjaci, su pokazali svoje podaništvo strancima. Mi nikada nismo bili podanici, to je glavna razlika između nas“, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79