Dodik branio Čovića i Karadžića, a za Aliju Izetbegovića rekao da je simbol zla (VIDEO)

“Visoki predstavnik Valentin Inzko je neuspjeh međunarodne zajednice, on je izmišljena priča”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

U BiH imamo jedno skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je dovelo do apsurda i nefunkcionisanja BiH – rekao je Dodik gostujuću u emisiji “Telering” RTRS-a.

Dodik je istaknuo da Inzko u BiH služi da održi satanizaciju međunarodne zajednice prema Srbima i ne dozvoljava nikakve promjene stereotipa.

– Inzko sada pokušava da zadrži tu “matricu”, a to znači da su Srbi krivi, a pogotovo oni koji vode srpski narod – naveo je Dodik.

Kazao je da je funkcionala BiH mogla postojati poštujući slovo Daytona, a međunarodna zajednica je izabrala “duh” Daytona.

– To je dovelo do hronične nestabilnosti, a ona je rezultat međunarodnog faktora – poručio je Dodik.

Govoreći o zahtjevu Inzka da se skine tabla sa Studentskog centra na Palama s nazivom “Radovan Karadžić”, Dodik je rekao da to nije nadležnost Predsjedništva BiH, već drugih organa, dodavši da “Inzko nije ni EU da bi mogao da prijeti u njeno ime”.

Prema njegovim riječima, Inzko bi trebao da sve u BiH tretira ravnopravno pa bi, onda, morao da traži da se promijene i nazivi ulica u Sarajevu Alije Izetbegovića i Zelenih beretki, jer su oni, kako je naglasio, „simboli zla“.

Dodik je istaknuo da ne podržava ono što radi visoki predstavnik.

– Laž je da bi visoki predstavnik otišao iz BiH da smo mi malo više popustili – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi dodadašnji visoki predstavnici su masovno prekršili Dejtonski sporazum, doveli su Ustav BiH kao “mrtvu materiju” koja ne znači ništa.

U BiH ništa nije kako piše u Ustavu i Dejtonu, sve je promijenjeno i to ne daje rezultate. Zbog toga su oni ljuti i pokušavaju da nađu krivce, a to su uvijek ili ja, Srbi, Dragan Čović, Hrvati, ali ne vide rezoluciju muslimana i SDA u kojoj prave predratnu “republiku BiH” po kojoj treba da se ukinu entiteti i kantoni i da se stvori “građanska država” – Dodik je rekao da on nije remetilački faktor u Predsjedništvu BiH i da je ovaj organ razvlašten.

– U Ustavu piše da je Predsjedništvo centralni izvršni organ, a Savjet ministara pomoćni. A kada odete tamo, sve je drugačije i oni od Savjeta ministara pokušavaju da naprave vladu – naglasio je Dodik.

Dodik smatra da je cijeli problem u činjenici da je BiH “napravljena nazor”, dodavši da bi bilo normalno da se provede slovo Daytona i da se sve dovede u ustavni okvir, ali da je, uprkos tom zalaganju, on optužen da krši Mirovni sporazum.

Dodik je naglasio i da “lider HDZ-a Dragan Čović traži da Hrvati biraju sunarodnika za člana Predsjedništva BiH, što je sasvim legitimno, a ne da im ga biraju Bošnjaci”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79