Dodik deblokirao rad Predsjedništva: Glasao protiv produženja mandata Upravnom vijeću CBBiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prekršio međustranački dogovor stranaka iz RS-a i učestvovao je u radu državne institucije na koju je izabran.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici, koju je sazvao predsjedavajući Željko Komšić, nakon višesatnog “natezanja”, Dodik je glasao protiv davanja novog mandata dosadašnjem Upravnom vijeću Centralne banke BiH, javlja Oslobođenje.

Bez obzira na to što je glasao protiv, njegov glas znači da je učestvovao u radu Predsjedništva BiH, odnosno nije blokirao rad kolektivnog šefa države.

Inače, ostala dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović podržali su prijedlog da se produži mandat postojećem sazivu Upravnog vijeća CBBiH. To znači da je rezultat glasanja bio 2:1, tako da će guverner CBBiH i predsjedavajući Upravnog vijeća i dalje biti Senad Softić, a ostali čalnovi ostaju Radomir Božić, Šerif Isović, Danijela Martinović i Dragan Kulina.

Inače, dosadašnji mandat članovima Upravnog vijeća isticao je sutra. Problem je u tome što Zakon o CBBiH ne poznaje bilo koji oblik tehničkog mandata, niti funkciju vršioca dužnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79