Dodik: Dogovorili smo se da se dogovorimo kako se nismo dogovorili

Nakon sastanka predstavnika vlasti na državnom nivou u Konjicu, javnosti se obratio i Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

On je na početku istakao kako su na dnevnom redu prioritetu za EU integracije.

“Imamo neku najavu iz EU. Vijeće ministara putuje u Brisel, mislim da smo uspjeli napraviti jedan set da vidimo na koji način da prihvate svi i da to realizuje – naveo je.

Dodao je kako imaju različite pogledete na određene stvari.

“Mi smo za potpuno čisćenje BiH od bilo kakvog stranog utjecaja. Neki to prihvataju, govore da je to vladavina prava, a neće da pročitaju Dejtonski sporazum. Vidim da je javnost ovdje zaiteresovana za rigorozne akcije, pa i neke procese. Kao što znate, već sam podnio krivičnu priajvu u Tužilaštvu BiH protiv sebe i onih koji su glasali za zakon u NSRS. Sve drugo ćemo zaštiti našim sudovima i tužilaštvima – poručio je.

Osvrnuo se i na incident na sastanku između njega i ministra odbrane Zukana Heleza.

“On je nešto nešto rekao, ja sam uzvratio, a na kraju smo se izvinili jedan drugom. BiH nije savršeno društvo, pa ne mogu da budu ni savršeni političari, niti novinari. Mislim da je atmosfera bila dobra, veoma cijenim Konakovića i Nikšića da se pristupi realizaciji problema – kazao je.

Tvrdi kako sa partnerima nema nikakvu polemiku, te da postoje pravne procedure koje će se provoditi.

“Zakon se neće povući i neće se poštivati odluke Ustavog suda. Ovo je krajnji rezultat da ovo riješimo. Ako hoćemo u EU, a eto kao hoćemo, onda nek se to stavi s drugim pitanjima Ustavnog suda i VSTV-a. Prevare Marfija i kauboja rade samo u korist muslimanske strane. Nemamo razloga da vjerujemo njemu.. Tamo piše da se mora riješiti status stranih sudija. Nismo ukinuli Ustavni sud, nije da ne treba postojati, samo se neće poštivati odluke na prosotur RS. Mi da smo htjeli da nema Ustavnog suda, ne bismo donosili ovaj zakon. Oni smatraju da trebamo povuči odluku. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda će uložiti veto, a nakon toga ide na Ustavni sud RS-a. Onda ovi drugi mogu da potegnu pitanje na Ustavnom sudu, a mi smo donijeli zakon da to ne poštujemo. Ako to slučajno uradi Šmit, onda ću mu pokazati srednji prst – poručio je.

Dodao je kako BiH nije suverena, nego kolonijalna zemlja.

“Njom upravljaju stranci. Što oni više intervenišu, manje ce biti BiH. Mi predlažemo dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Naveo je da je on u Konjicu zato što mora biti, a ne zato što želi.

“Evo Dejtonaki sporazum je rekao kako je BiH sastavljena i sve se mora tako raditi, a onda oni nama nude građanski koncept. To je pitanje podvale naravno – naveo je.

Poručio je kako su se dogovorili da se dogovore kako se ništa nisu dogovorili.

“Stranci misle da nešto rade, a svi su važni kada dignu glavu. Sjednimo svi zajedno. Nema zemlje na svijetu gdje Ustavni sud funkcioniše da su unutra strane sudije. To je takva nakarada. Ja jedino razumijem da oni koji to podržavaju imaju dogovor da stranci budu većina za državnu imovinu. U prioritetima EU se nalaze veoma teške stvari za RS. Ako partneri neće, nećemo mi nijedu. Ako nešto malo nije dogovoreno, onda nije ništa. Te seronje stranci, dođu ovdje tri godine, pa se hvale rješenjima – istakao je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79