Dodik: FBiH se opekla sa nabavkom respiratora, pa im je bilo malo

Milorad Dodik je danas u Banjoj Luci govorio o problemu nabavke vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Objasnio je da je to komplikovan proces, ali da Federacija BiH ima jedan problem više s obzirom na to da “su se već jednom opekli s nabavkom respiratora”.

On je upitan za komentar na izjave agenta za nabavku vakcina između FBiH i Rusije Nikole Lakušića koji tvrdi da Milorad Dodik opstruira nabavku vakcina.

“On (Nikola Lakušić) je prvo slagao Federaciju BiH da može nabaviti vakcine, pa se sad izvlači da ne može. Znajući kako idu procedure, rekao sam javno da se to neće desiti, pa se evo nije ni desilo”, rekao je Dodik dodavši kako on ne pravi niti želi da pravi štetu Federaciji BiH, nego da želi pomoći u nabavci vakcina ukoliko to žele.

Dodao je da Nikola Lakušić nije problem Federacije BiH nego da je “tu neki drugi problem”.

“Ja bih volio da oni svaki dan dobiju milion vakcina i da rješavaju tu situaciju, ali s tim špekulantima što misle na brzinu nabaviti… Federacija BiH se opekla već jednom s onom nabavkom respiratora, pa im je bilo malo, pa su krenuli da nabavljaju na taj isti način. Ne ide to tako ljudi”, rekao je Dodik.

Zatim je objasnio da je Republika Srpska nabavila vakcine kazavši da, iako su davno naručili vakcine, i dalje imaju problem sa isporukom.

“Ja znam kako smo mi teško došli do vakcina. Mi smo potpisali ugovor na milion i 100.000 vakcina i jedva pokušavamo i uspjevamo da dobijemo 30.000 i iduće sedmice 40.000. Odjednom se sad pojavi neko iz neke orbite i kaže evo ja mogu donijeti. Pa, evo nek donese ako može”, zaključio je Dodik.

I nakon što se sklopi ugovor za nabavku vakcina, čini se da izvoz vakcina funkcioniše mnogo sporije i ka zemljama koje imaju mnogo više novca od Federacije BiH. Zbog toga je nerealno da 100.000 vakcina stigne u FBiH u roku od tri dana, a preostalih 400.000 u narednom kratkom periodu kako se tvrdilo ispočetka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79