Dodik i Konaković u Banjoj Luci razgovarali o istočnoj i južnoj konekciji. Ovo su zaključci

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarali su danas u Banjoj Luci o istočnoj i južnoj interkonekciji za izgradnju gasovoda u BiH, a najavljeno je da će se to brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije već na narednoj.

Dodik je poručio da RS nikada nije pravila problem za južnu interkonekciju, te da su spremni da za to glasaju čim dođe na dnevni red. Istakao je i da ne treba da postoji uvjetovanje sa istočnom interkonekcijom, a za koju se zalaže RS.

– Spremni smo da glasamo za to čim dođe na dnevni red Vijeća ministara BiH. Postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačke i hrvatske strane, ne može se to pitanje uvjetovati istočnom interkonekcijom. Ne treba da postoji uvjetovanje bilo koje vrste – rekao je Dodik.

Poručio je da je RS zainteresovan i za projekat Buk Bijela i aerodrom u Trebinju i da nema ništa protiv da se ide u modernizaciju aerodroma u Bihaću. Istakao je i da je razgovarano o donaciji SAD-a defanzivnih helikoptera, a koji će biti raspoređeni u cijeloj BiH, prenosi Faktor.

– Želimo da se upoznamo sa detaljima. Nemamo problem da razgovaramo na tu temu – dodao je Dodik.

Kada je u pitanju “14 prioriteta”, Dodik je kazao da je spreman da razgovara o tome, ali u paketu.

– Ne sviđa nam se da neko izvlači određene prioritete i nama nameće da mi radimo njihov dnevni red, a to radi EU – kazao je.

Poručio je i da su se saglasili oko toga da “EU nije stimulativan za održavanje volje BiH za evropskim putem”.

Sagovornici su podsjetili da su posljednjih dana postojali u javnosti određeni nesporazumi između njih.

– Bez obzira na neke izlete koje ponekada imamo ministar, pa i ja, koji se u javnom diskursu tumače na ovaj ili onaj način, imamo dosta razloga i ujednačen pristup kako bi trebalo da se kreće. Rješavati ono što možemo, ono što ne možemo da čeka neko drugo vrijeme – rekao je Dodik.

Konaković je poručio da nema problema da se projekti u BiH na svakom nivou rješavaju.

– Bez obzira na razlike između nas i neslaganje i oko suštinskih pitanja, postoje ona oko kojih se možemo dogovarati bez uvjetovanja. Nijedna tema nije eliminatorna, došli smo do tehničkih pitanja oko nekih projekata – kazao je Konaković.

Dodao je da je danas 100 dana Vijeća ministara BiH i da su to “neuporedivih 100 dana u odnosu na procese prije”, koji nisu funkcionisali zbog političkih podmetanja i blokada.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79