Dodik i Vučević: “Dogovor Srba i Bošnjaka bi bio od velikog značaja”

Dodik i Vučević: “Dogovor Srba i Bošnjaka bi bio od velikog značaja”


Predsjednik RS-a Milorad Dodik uručio je danas premijeru Srbije Milošu Vučeviću odlikovanje – Orden RS-a na lenti. Vučević je izjavio da je kao gimnazijalac živio uz vijesti o nastanku RS-a, a kao student prava “strepio i čekao vijesti iz Dejtona”.

– Nisam mogao ni da sanjam da ću jednoga dana biti u prilici da dobijem ovako visoko priznanje predsjednika RS-a i doprinijet ću učvršćivanju odnosa između RS-a i Srbije. Vjerujem da ćemo uz sve izazove biti mudri, racionalni, strpljivi, čuvati Srbiju i RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom – kazao je Vučević.
Vučević je dodao da će Srbija, dok je Vučić na njenom čelu i on na čelu Vlade Srbije, nastaviti da podržava RS, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Svesrpskom deklaracijom.

– U to nemojte da sumnjate – dodao je Vučević.

Očuvanje RS-a

Dodao je i kako “nema ništa protiv” da političko Sarajevo podržava i pomaže Bošnjake u Srbiji.

– Nemamo nikakav problem da političko Sarajevo podržava i izgradi infrastrukturu u općinama gdje žive Bošnjaci u Srbiji – istakao je Vučević.
Poručio je da očuvanje RS-a mora biti zajednički imenilac svima i iznad dnevne politike.

– Ko to ne prihvati nije dostojan vremena u kojem živimo. Ja se nadam da ću biti dostojan ovog odlikovanja i da vas neću obrukati. Neka živi srpsko jedinstvo, neka živi RS i naša otadžbina Srbija – kazao je Vučević u Banjoj Luci. Dodik je izjavio da je Vučević “pravi prijatelj RS-a i odani pripadnik srpskog naroda”.

– Ovo odlikovanje ide u prave ruke, čovjeku koji je sav život uložio na razvoju Srbije i afirmaciji odnosa sa RS-om – naveo je Dodik i kazao kako odlikovanje uručuje na dan kada je 2006. godine potpisan sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije. Dodao je da je Vučević odigrao važnu ulogu u organizaciji Svesrpskog sabora, a koji su, dodao je, neki pokušavali osporiti, uz ocjenu da je osnovna poruka ovog sabora i deklaracije koja je uslijedila – mir.

Kazao je kako je Deklaracija sa Svesrpskog sabora čvršći dokument nego Dejtonski sporazum.

– Imao sam priliku da upoznam sve vlasti u Srbiji i moram da kažem da sa timom Aleksandra Vučića imamo najbolje moguće odnose i oni se vide na svakom koraku. Ovo je razumna politika Vučića, osvojiti u datom trenutku maksimalne koristi za vlastiti narod i državu. Taj majstorluk može da se uči. Zahvalan sam i na inspirativnom i izvanvremenskom govoru koji je održan u Generalnoj skupštini UN-a – rekao je Dodik.
Odgovarajući na pitanja novinara, Vučević je kazao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i sve što dogovore dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
– Sve što postignu u saglasju je i ne samo prihvatljvo, nego i obavezujuće. Ono što je donijelo mir u BiH, ne smije da bude promijenjeno nasilno, suprotno volji jednog entiteta ili naroda – dodao je.

Povezivanje BiH

Poručio je da “neki u BiH pokušavaju osporiti teritorijlani integritet Srbije”.

– Ali bojim se da neki u BiH osporavaju integritet Srbije. Nama se oduzima dio teriotrije, govorim o Kosovu, i to treba da bude prihvaćeno kao normalna stvar. Mi tražimo samo jednak odnos prema Republici Srbiji. Ako hoćete da smo partneri, nemojte da nam oduzimate dio teritorija i da amputiramo dio svog tijela, da ne kažem duše, u nadi da ćemo ugledati neko svjetlo u budućnosti – kazao je Vučević u Banjoj Luci.
Govoreći o putnim projektima RS-a i Srbije, i uopće infrastrukturnim, rekao je da stoji prijedlog o gradnji autoputa i željeznice od Beograda do Sarajeva, ali i da povezivanje sa RS-om vidi i kao povezivanje BiH.

– Hoćete jaku BiH, treba samo da zavolite jaku RS isto kao Federaciju BiH. Naša ruka saradnje je ispružena. Dogovor Srba i Bošnjaka bi bio od velikog značaja za oba naroda i obje države – dodao je Vučević.
Ocijenio je da se “boji da se Srbija ubacuje u priču” onda kada se nema šta drugo ponuditi građanima.
Dodik smatra da će se morati čekati neke nove političke elite u BiH da bi “shvatili ono o čemu je Vučević govorio”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija