Dodik i Vučić kupuju oružje i pozivaju na mir: Vojnom vježbom do “mirnog razlaza”!

Nije prvi put da Aleksandar Vučić i Milorad Dodik s vojne vježbe pozivaju na mir, a demonstriraju teško naoružanje i zveckaju oružjem mantranjem o nekom ‘mirnom razlazau’ Bosne i Hercegovine.

Piše A. Čorbo-Zećo za novinsku agenciju Patria

Kako ‘mirni razlazi’ završavaju nije potrebno daleko zaviriti u prošlost. I Jugoslavija se raspala ‘mirnim razlazom’ zar ne? Od tog mirnog razlaza ostalo je na stotine hiljada mrtvih, raseljenih, silovanih…

I sav taj ‘mirni razlaz’ desio se zahvaljujući teškom naoružanju koje je tadašnja JNA imala. Vučić, nešto manje Dodik pod krinkom očuvanja mira nabavljaju zalihe različitog naoružanja, kao ‘zlu ne trebalo’, dok nas historija uči da bi se susjedi Srbije trebali ozbiljno zapitati šta se to radi, jer historija je učiteljica života i više niko ne vjeruje u ‘mirne razlaze’ niti su oni mogući.

No, vratit ću se kratko na Vučića i Dodika. Njih dvojica kao dva luđaka govore o očuvanju mira, dok se dive tenkovima, helikopterima, avionima, kamionima, bojevom gađanju…
Vučiću Dodik svako malo čestita zbog “napora da pokaže da se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali da je spremna da odlučno odbrani svoju teritoriju”.

Vrlo suptilno nameće se pitanje od koga se to Srbija brani i ko je napada. Tradicionalno, iz Beograda su kretali napadi i priprema agresije.
Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocjena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost.

Ali, ne, kupuju se skupi oružani sistemi protiv nepostojećih prijetnji iz vazduha. Vrlo precizno je to ocijenio bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges. Od koga se to Srbija brani?

Danas bi Vučić mogao komšije ostaviti na miru, poštovati suverenitet BiH i Milorada Dodika posmatrati kao komšiju a ne sastavni dio svoje vlasti.

Godinama iz Beograda slušamo pozive na rat. Ali, Vučićev režim dobije napade čuje li se i hrabriji šapat od Bošnjaka. Sjetite se izjave Nasera Orića da prijetnje Bošnjacima iz Srbije nikad nisu prestale.

Odmah nakon rata akademik SANU Matija Bećković je svojom poemom “Ćeraćemo se” najavio sljedeći rat protiv Bošnjaka.

Naser Orić ga je citirao i upozorio na te prijetnje. Vučić i njegovi su odmah pobjesnili. Već godinama otvorene ratne prijetnje i huškanja upućuju se iz Srbije protiv BiH.

Ovo današnje prizivanje na mir je samo balon koji kada pukne ogoli namjere Srbije koje nikada nisu bile mirne i dobrosusjedske.

Sve dok i Dodik sjedi na vježbama poruka je Bosancima jasna.

Priča o miru je floskula, izgovorena zbog stranaca, ali i oni su već odavno pročitali takvu politiku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79