Dodik: Inzko je na sjednici Vijeća sigurnosti iznio niz netačnih i lažnih tvrdnji

Visoki predstavnik u BiH jučer je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a iznio niz netačnih i lažnih tvrdnji, stav je Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji je iznio na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Dodik tvrdi da se Valentin Inzko stavio iznad Ustavnog suda kad je zabranio da raspravlja o njegovim mjerama, ali i da Inzko nema nadležnost za pitanje ni NATO-a ni evropskih integracija, a o čemu je govorio jučer.

– Nema pravo da se referira ni na sporazum stranaka – kaže Dodik.

Istakao je da je i Vijeće za provedbu mira samoproglašeni organ, da je uvjet OHR-a 5+2 samo antidejtonska floskula. Kazao je da visoki predstavnik nastavlja locirati RS kao glavni problem samo zato što RS ne prihvata kao svoje stavove politike nekih zapadnih zemalja.

Naglasio je da će to biti prezentirano i na sjednici NSRS.

Istakao je da je jedini način da se entiteti dogovore o nadležnostima koje može imati BiH.

– Naš zahtjev nije da istupimo, već da razgovaramo. Ozbiljna prijetnja je visoki predstavnik, koji je ostao ovdje da brani svoj kriminal. Spremni smo na dijalog i da entiteti i o radu visokog predstavnika postignu saglasnost – dodao je Dodik.

Poručio je i da se na ovim prostorima neće desiti nijedna republika osim RS.

Govoreći o sjednici Predsjedništva, kazao je da su treći put od Denisa Zvizdića zatražili da provodi plan rješavanja migrantske krize, koji nikako da dostavi iako je Vijeće ministara pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Kazao je i da ostaje nepromijenjeno stanje po pitanju formiranja vlasti na nivou BiH, ali i da je SDA zajednički imenilac svih kriza.

Kritizirao je Šefika Džaferovića da ne želi popuniti UO Centralne banke BiH, odnosno pozicije koje pripadaju predstavnicima srpskog naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79