Dodik iz Francuske: Srpska će proglasiti nezavisnost ako Schmidt interveniše

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik informisao je danas u Parizu francuske senatore da visoki predstavnik Christian Schmidt pokušava da modelira ustavni poredak u BiH i da Republika Srpska, ukoliko Schmidt interveniše u vezi sa imovinom, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

“Mi ćemo to učiniti. Ono što je važno, mi smo danas razgovarali sa ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane sa intervencionizmom i da se stranci povuku”, istakao je Dodik za RTRS nakon sastanka sa senatorima.

On je istakao da je senatore informisao o stanju u BiH, ali i na Balkanu, dodajući da je uvjeren da će posjetom Senatu ostvariti željeni efekat.

“Moja osnovna stvar je bila – budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je iznio poznate stavove Republike Srpske, a to je da je nelegalni Schmidt, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usloži situaciju.

“Rekli smo da je neprihvatljiva intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci”, rekao je Dodik.

On je poručio da će Republika Srpska, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastaviće dalje u skladi sa Ustavom i Izbornim zakonom BiH koji predviđa da CIK samo provodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Dodik je naglasio da Francuska ima pozitivnu ulogu u pogledu situacije u BiH.

“Mi znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja vezano za Schmidtovu namjeru da donese posljednje odluke, bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79