Dodik izvrijeđao Schmidta: “Ima li ili nema visokog predstavnika”

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazvao je danas visokog predstavnika Christiana Schmidta okupatorom. Lider SNSD-a je to izjavio komentarišući sadržaj izvještaja o stanju u BiH, koji treba biti razmatran u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Ako smo mi separatisti, onda je on okupator. On nema nikakvu nadležnost, a sve će se završiti tako što tu njegovu pisaniju neće niko usvojiti, neće biti dokument. Prvi put u Vijeću sigurnosti se neće usvojiti izvještaj visokog predstavnika niti će se, koliko sam razumio, obraćati u Vijeću sigurnosti”, rekao je.

Dodik smatra da je to poraz za čovjeka (op.a. Christiana Schmidta) koji je, kako on smatra, sam sebe predstavio za visokog predstavnika.

Gabriel Escobar dolazi u nedjelju u BIH

 

 

“Protiv njega nemam ništa lično. Ponekad imam čak i neke simpatije, a najčešće mi ga je žao. Sad on sebe bilda da se obračuna sa Srbima, kao što je kroz taj navodni izvještaj, a taj izvještaj su pisali muslimani u Sarajevu, a on samo potpisao. Nema objektivne mogućnosti da ima spoznaje koje su navedene u izvještaju. Nema pasusa da nisu oklevetani RS i Dodik. Ako negdje nešto kaže, onda je to površno. To vrvi od laži i zato to neće razmatrati Vijeće sigurnosti, koliko ja znam”, kazao je.

Lider SNSD-a ističe da će sačekati dan-dva da vidi šta će se desiti piše Klix.

“Nemamo ništa protiv misije Althea (EUFOR), a visoki predstavnik nema šta da traži. Ovaj put se definitivno odlučuje ima li ili nema visokog predstavnika. Ja mislim da ga nema i da ga neće ni biti. Sve što bi on donosio, nema značaja. Neka bonska ovlaštenja objesi mačku o rep. Neka ode u Vijeće sigurnosti i pribavi šta treba pa možemo razgovarati, a ovako nemamo šta razgovarati”, poručio je Dodik danas iz Banje Luke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79