Dodik je apsolutno u pravu: Nema sumnje, svi smo kreteni!

Omiljena Dodikova riječ uobičajeno se koristi za osobu sa mentalnim teškoćama, obavezno pogrdno, jer je odavno izbačena iz medicinske upotrebe.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik našeg novinara nazvao je kretenom. Možda ste uočili, ta vijest se malo vrtila po medijima. Nije ni zaslužila više, piše Selvedin Avdić na portalu Žurnal.info.

Nazvati nekoga kretenom uobičajeni je dio Dodikovog nastupa, nije to ništa novo. Naš kolega je tek posljednja žrtva. Primjetili ste da je svjetina okupljena oko Predsjedavajućeg, naviknuta na slične ispade, samo čekala da on tako nešto kaže pa da prasnu u podanički smijeh. Izuzev novinarke televizije N1 koja je uspjela iznuditi izvinjenje i na tome smo joj iskreno zahvalni. Njeno ime je Adisa Imamović. Imena ostalih novinara me ne zanimaju, oni i treba da ostanu dio anonimne podaničke mase, koju Predsjedavajući godinama uspješno modelira kako mu zatreba – danas četnici, sutra partizani; danas nezavisni socijaldemokrati, sutra ultranacionalisti; danas Bleiburg, sutra Jasenovac; danas turkofobija, sutra “merhaba askeri”…

Omiljena Dodikova riječ uobičajeno se koristi za osobu sa mentalnim teškoćama, obavezno pogrdno, jer je odavno izbačena iz medicinske upotrebe. Nastala je od latinske riječi christianum ili ljudsko biće kako bi se naglasilo da su osobe sa takvim teškoćama i dalje ljudi i da zaslužuju da ih se tretira sa dostojanstvom.

Iako Predsjedavajući riječ “kreten” koristi neuobičajeno često, nisam siguran da je razumije. Zbog toga sam napravio malu analizu, sasvim površnu, ali od koga je dobro je, o kome je i previše je.
ANALIZA KRETENA

Razumije li značenje riječi “kreten”?

Ne. Jer, ona podrazumijeva dostojanstvo, a to je u apsolutnom nesuglasju sa Dodikovim svjetonazorom. Minus i plus, Amer i Rus, korov i hibiskus.

Koga naziva kretenom?

Najčešće građanske aktiviste, novinare i rijetke opozicionare. Obavezno sve za koje smatra da su slabiji od njega.

Zašto je upotrebljava?

Precizno je ispaljuje onda kada želi da tim osobama naruši dostojanstvo što je, uočavate, u suprotnosti sa njenim značenjem.

Kada je upotrebljava?

Uvijek kada se suprotstavljeno mišljenje razlikuje od njegovog. Kada je neko kreten, Dodik želi naglasiti, onda je besmisleno raspravljati sa njim, zato što njegove tvrdnje nisu “zdravorazumske”.

Šta je “zdrav razum” za Dodika?

Predsjedavajući smatra da se govoriti istinu, raditi u javnom interesu, poštovati zakon ili tragati za pravdom kosi sa “zdravim razumom”. Svaka osoba koja insistira na tim budalaštinama ne može biti ništa drugo kreten.

Također, za Dodika ne postoji jedna istina, nego više njih, javni interes je skup pojedinačnih interesa, zakon ima bezbroj rupa, a pravda je relativna.

Ko to ne razumije obični je kreten.

Kakve argumente ima Predsjedavajući?

Sve moguće. Jer, Dodik čitavu svoju političku karijeru gradi na lažima, poluistinama, spletkama, klevetama, dodvoravanjima, uvredama… U radnom stažu nema niti sekunde vremena potrošenog za javni interes. Nije imao kad, sve je potrošio na sebe. Pravda ga ne zanima, zakon izigrava.

I šta mu fali? Ništa – ima milionsko bogatstvo, dobro je opskrbio užu i najširu rodbinu, predsjednik je države, stranke, ima svoju policiju, paravojsku, paraobavještajce, sve pare, pjeva na svadbama i lovačkim druženjima, vozika se helikopterom, upoznao je Monicu Belluci, Putina i Zmaja od Šipova, bio je u Cannesu, Briselu, Moskvi, žena mu bila u Washingtonu, novinari mu se udvornički smiju… U dvije riječi – uspješan čovjek.

U takvoj računici svi koji rade drugačije su kreteni.

Kakve argumente imaju kreteni?

Slabe. Teško je u tako postavljenom okviru odbraniti “zdrav razum”. Kreteni Dodiku o moralu, on o ronhillu, kreteni o etici, on o erotici, kreteni o zakonu, on o Tegeltiji, kreteni o korupciji on o progonu srpskih kadrova, kreteni o kriminalu, on o obračunu iz Sarajeva, kreteni o stranačkim batinašima on o stranim špijunima, kreteni o Pravdi za Davida on o pravdi za Dragana Lukača…

U takvom dijalogu simpatije svjetine su apsolutno na Dodikovoj strani, histeričan je, bezobrazan, drzak, prost, kao višestruki šampion nekog reality showa. S druge strane, kreteni su dosadni, depresivni, sirotinja neglamurozna koja decenijama ponavlja isto: korupcija, nepotizam, evropske integracije, bla bla, truć, truć…

Sem toga, do sada se borba kretena pokazala sasvim uzaludnom. Niti jedna afera Dodika nije poljuljala – ni beogradska vila, ni Integral inžinjering, ni sinov voćnjak, ni Pavlović banka, ni kilogram zlata, ni Andrićgrad, ni RK “Boska”, ni poslovi s kumovima, ni “Šume Srpske”, ni Bobar banka, ni zlatne pepeljare, ni “Hidrogradnja”, ni formiranje paravojski, ni kršenje Ustava, ni ismijavanje pravosuđa, ni širenje vjerske i nacionalne mržnje… ništa. A kad mu kreteni pretjerano idu na živce, on pošalje policiju da ih prebije.

Koji je argument jači?

Neriješeno.

Kreteni imaju dostojanstvo, ali ono im je već ugrađeno u naziv.

Predsjedavajući ima sve drugo, izuzev dostojanstva, a ono mu i ne treba jer se ne uklapa u njegov svjetonazor.
REZULTATI ANALIZE KRETENA

Analiza je pokazala da Dodik ne razumije značenje riječi kreten.

Iako mu je namjera da s njom ponizi i degradira, on čini upravo suprotno. Neobično jeste, ali kada Dodik za nekoga kaže da je kreten to je siguran znak da se radi o visokomoralnoj osobi.

Na kraju, nema druge nego da priznamo – jesmo, svi smo kreteni! Ako neko slučajno još uvijek nije, neka se potrudi, pazi na časovima i vježba kod kuće, pa rezultat neće izostati.

Jer, ima li išta dostojanstvenije nego biti kreten u društvu u kojem je Milorad Dodik Predsjedavajući Predsjedništva?

Nema, prenosi Fokus.

Vidjeli smo ono što svi znamo: Džaba ste krečili, pravosuđe više ne stanuje ovdje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79