Dodik je „lijevo smetalo“ Beograda, Bayraktar približava Srbiju NATO-u

Dodik je „lijevo smetalo“ u Beogradu, tvrdi predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose i igledni politički analitičar, dr. Dušan Janjić nakon najnovijih poteza međunarodne zajednice prema članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, uključujući i jučerašnje sankcije Velike Britanije.

Piše: Faruk Vele

Dr. Janjić smatra Srbija nakon posljednjih dešavanja, ali i nedavnih izbora – neće biti na ranijem kursu.

„Kad je u pitanju Velika Britanija, treba imati u vidu dvije stvari. Ona je bila jako prisutna posljednjih godina i na Balkanu i u BiH, pogotovo je od kako je izašla iz Europske unije (EU). Dom lordova je par puta raspravljalo o BiH i dao neke preporuke, a pogotovo u politici RS-a i Dodika. To nije nikakvo iznenađenje.

o je rezultata njihovih saznanja i kontakata koje su imali s ovim djelom svijeta. Drugi dio, koji je jako važan to je da oni usaglašavaju svoju politiku i sa Amerikom, prate taj trend.

U samoj odluci o sankcijama Dodika postoje pozivi partnerima da se usaglase. To se odnosi i na Evropu. Što se tiče Unije, ona ima složen mehanizam, ali je već jasno da će sankcije uvesti neke države poput Njemačke“, kaže Janjić za Radiosarajevo.ba.
Dodik je u strahu

Jer, kaže Janjić, „nema spora, nema igre, nema mogućosti za izbjegavanje tih sankcija“.

„Način na koji se Dodik odnosi je potpuno neprimjeren. A ja bih ga prije svega definisao kao strah čovjeka koji će do jučer vjerovao da će Putin da pobjedi i da će imati podršku! Te podrške nema. Ne može do nje! Nije ni važno jer je i Rusija pod sankcijama. U političkom smislu Rusija je ta koja je stavila do znanja, i to prije ovog rata u Ukrajini, da neće se uopšte zauzimati oko pojedinaca poput Dodika. Što se sankcija tiče, one su nastavak…“, ističe Janjić.

Sankcije moraju dovesti do promjena vlasti u BiH

Smatra da, međutim, da postoji jedan generalni, problem na Balkanu, a posebno u BiH:

„Stiče se utisak, pogotovo ja koji ne živim tu, već sve posmatram s polja, ali i kod ljudi koji se bave time, čije vlade preduzimaju sankcije, da u BiH ne postoji ono što se zove odgovornost građana i opozicije. Sve se svodi na političke lične obračune, kombinacije, kao se to kaže, i da niko ne preduzima ni taj rizik, da izađe, da to javno podrži. Počinju špekulacije o porodici itd. To nije dobro. To utupljuje efekat sankcija“, upozorava naš sagovorik.

Jer, kako ističe, ako ove sankcije ne dovedu do primjene politike i vlasti i opozicije, i u BiH i u RS – onda od toga nema ništa!

„Biće samo ozbiljni problemi jednog kruga kompanija i pojedinaca“.
Prestala je potreba za Dodikom

Nadalje, Janjić komentira i odnose Srbije i Aleksandra Vučića, predsjednika te zemlje, sa Miloradom Dodikom.

Podsjeća da je Vučić poslije incidenta u Srebrenici „prihvatio Dodika kao jednog od glavnih, a kasnije glavnog partnera“.
„Ta potreba za Dodikom je i u Srbiji prestala prije tri godine. Zašto je Vučić sada kalkulisao , zato što je pokušao da stvar dogura do krajnje tačke, a to su izbori 3. aprila ove godine, da iskoristi tu situaciju, koja je tad postojala apsolutno nemoguća sa ratnom agresijom Rusije. Vučić je morao, a to nije stvar izbora, da se vrati na osnovne interese Srbije.

To nisu, rat, Dodik i Putin… To je pokušaj da se sačuva mir i da se nekako obezbjedi razvoj. A pogotovo energetika koja je bila ugrožena i onemogućena zbog ruskog monopola“, objašnjava Janjić.
Dodika čeka sudbina Svetozara Marovića

Prema njegovim riječima, ako se Vučić i dogovarao sa Dodikom i Cvijanović, ako im se zahvalio sa glasove ne samo na njihovom terenu, nego i u Beogradu, to je moglo biti kiselo.

„Ta podrška, na taj način ga je koštala nelegitimnosti izbora svih. Nije moguće da se svi izbori proglase nelegitimnim, a beogradski nelegalni, te da za godinu i pol ili dvije imamo nove izbore. A možda i brže. Dodik je, što se ovdje kaže, samo lijevo smetalo. Šta njemu može da se desi. a šta je maksimum koji Srbija može da mu pruži? To je, pošto ima državljanstvo Srbije, da dođe ovdje. To se desilo Svetozaru Maroviću (posljednji predsjednik Države zajednice Srbije i Crne Gore), to je ta sudbina koja čeka Dodika. A oni će na kraju da ga isporuče ili da ga sankcinišu u Srbiji, ako mu je to bude bolje“, rekao je Janjić za Radiosarajevo.ba.
Koruptivne veze i ruske hipoteke

Komentirajući poteze čelnika RS u vezi sa državnom imovinom u kontekstu zakona o imovini, a koji je visoki predstavnik večeras suspendirao, Janjić kaže:

„Taj prostor da se uđe eksploataciju šuma ili energenata, u strateške projekte, nije otvorio ni Vučić ni Putin, to su otvorile vlasti BiH. Prvo jer nisu jasno definisali pitanje nadležnosti. Preko toga ide koruptivna veza i Izetbegović i ostali, Čović i pogotovo u posljednje vrijeme i Dodik. Na tome su se gradile pogrešne investicije. Uzmimo na primjer u RS petrohemija, Rafinerija ulja Modriča ili uništavanje šuma, davanje licenci, dozvola za hidroelektrane…

Najpoznatiji primjer toga je Aluminij iz Mostara. Dakle, kad se upotpune karte pokazat će se da su ruske kompanije za sobom povukle ogroman broj hipoteka na tim resursima. To može da bude samo krivična odgovornost, a Dodikova politička“, istakao je.
Međutim, Janjić kaže da „Srbija neće nastaviti tim putem“.

„To što je povučeno iz političko-marketinških razloga, u aerodrome i ostalo, što je bio pokušaj da se iza leđa, pod firmom hidroelektrane na Drini zobiđe malo pitanje granica – to je prošlo. Srbija neće, nema potrebe i neće nastaviti tim putem. To vidimo po povlačenju velikih investitora iz termoelektrana. Dakle, trajna šteta je nanijeta. Desilo se BiH i entitetu RS što i Srbiji, poslije Rusa ostadosmo bez energetskog sektora“, naveo je.

Proliferacija naoružanja

Komentirajući proliferaciju naoružanja u regiji, kontinuirano naoružavanje Srbije, uključujući posljednje isporuke od Kine i najavu kupovine bespilotnih letjelica „Bayraktar TB2“ Janjić primjećuje dvije stvari.

„Balkanski narodi, što bi Crnogorci, vole „svijetlo oružje“. Da li znaju da ga upotrebljavan ili ne, to je priča. Pogotovo ga vole u tim epskim pjesmama i fantazijama, gdje su na stotine pobili Turaka i „Turaka više biti neće“. Mnoge te priče su iz tog arsenala, a politički se zloupotrebljavaju od političara, u ovom slučaju Vučića, koji je vodio politički, marketinšku, bezbjedonosu priču. Kao i sad Milanović, koji je, ipak, zakasnio. Potpuna ista priča kao Slobodan Milošević: „Mi ćemo da dobijemo od Rusa S-300“. To se pričalo od 1997.-1999. pa će da se odbrane, pa ćemo da „oremo svijetom“. To je ta epika“, rekao Janjić, ukazujući da je oružje iz Rusije mahom zastarjelo.

S druge strane, „Bayraktar“ je, veli, druga priča.

„To je već približavanje Srbije NATO-u! Vidite, ako neko zaista hoće da bude vojno neutralan, a okruženju je zemalja NAO-a, pa taj mora milijarde da da za naoružanje. Pokazalo se da Srbija to nema, a teško je na tržištu nabaviti i najjeftinije nužne vojne potrepštine. Kada imate vojnu neutralnost, to je na kraju ubilo Juguoslaviju, vi morate da gomilate oružje, ljudstvo… Za svaki slučaj. Ako se taj slučaj ne desi, vama propade ekonomija“, kazao.

Zaključuje je da je i to isto kraj priče!

„Ta priča završava s ovim izborima. Više nikad se neće vratiti. Već Vučić priprema sam sebe: „Mi nismo politički neutralni, osim vojno“. Neke od tih modernizacija su bile neophodne, ali nije bilo potrebno da kupujemo ruske krševe, nije bilo potrebe da se švercuje preko Izraela uz pomoć „braće Hrvata“. To je druga priča. Konceptualno, Srbija je došla na to da sabere koliko šta košta. Ili da će se pojaviti da je najjeftinija varijanta da se priključite NATO-u. Čak i kad se mrzite ne morate da računate sa vojnim sukobom“, zaključio je Janjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79