Dodik: Kod Bihaća je stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici

On je u obraćanju naglasio da je u Garavicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, ali da i to nije dovoljno da ovaj dan prođe bez provokacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na obilježavanju 82 godine od zločina nad Srbima u Garavicama kod Bihaća da je 15.000 Srba pobijeno jer su bili pravoslavne vjere, da su ih ubijale njihove komšije, muslimani i Hrvati, te poručio da je najveća osveta – sjećanje i postojanje Republike Srpske.

– Kasnije su ti isti postali važni predstavnici u bivšoj državi. Zbog toga je i zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje, rekao je Dodik.

On je u obraćanju naglasio da je u Garavicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, ali da i to nije dovoljno da ovaj dan prođe bez provokacije.

– Danas su ovdje pojedini, koji sve snimaju i šalju na portale, da bi se mogli iživljavati. Danas u ovom mjestu Srba nema, i to dovoljno govori o namjerama prema Srbima, istakao je Dodik.

On je ukazao da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama.

– Pokušavamo da dobijemo saglasnost da nešto izgradimo ovdje, ali ne možemo. Ostaćemo posvećeni ovom mjestu i pokušaćemo sa našom Crkvom izgraditi spomen-kapelu sa imenima svih žrtava, naglasio je Dodik.

On je ukazao da se o ovom zločinu nije znalo i nije se učilo u bivšoj državi.

– Tako je i u Brodu na Drini. I danas ima onih koji misle da je to tako trebalo. Nećemo više dozvoliti udarac na našu zemlju i naša prava, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da granica u BiH postoji i da su jasne nadležnosti.

– Boli me kao pripadnika srpskog naroda što ovdje nema dostojanstvenog obilježja za stradale Srbe. Muslimani i Hrvati dostojanstveno obilježavaju stradanja. Uvijek će tako biti, a mi ćemo u Federaciji kako možemo, istakao je Dodik.

Prethodno je u Garavicama kod spomenika ubijenim Srbima služen parastos te su položeni vijenci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79