Dodik: Komšić je uradio fenomenalnu stvar za nas

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je predstavnicima opozicije u Republici Srpskoj da ih neće učiniti pobjednicima izbora to “što se slikaju sa onima koji su pobijedili na izborima u Crnoj Gori, a da je Željku Komšiću zahvalan, jer će BiH konačno i zvanično imati odluku da ne priznaje Kosovo”.

“Niti su oni slični opoziciji Crne Gore, niti smo mi vlast nalik onoj koju su u Crnoj Gori pobijedili. Ništa tu nije za poređenje”, rekao je Dodik za “Srpskainfo”.

Dodik je rekao da je otužno što se “predstavnici opozicije iz Republike Srpske slikaju s pobjednicima izbora u Crnoj Gori, a da je najsmješnije upravo to što oni tražili da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u jeku krize dođe u BiH, a sada obilaze partije koje su tamo pobijedile Đukanovića”.

On je podsjetio da je zbog neslaganja sa tim čak potegao i nacionalni veto.

“Kakva je to politika i kakvi su to prevaranti pokazuje susret Ivanića i mitropolita Amfilohija, koga Ivanić laže kako je on nešto učinio da se potpiše sporazum između BiH i Srpske pravoslavne crkve, kada svi znaju da je to uradio tadašnji srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović. E, to je slika opozicije u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On očekuje da nova vlada Crnu Goru učini boljim i pravednijim mjestom za život svih građana, a posebno Srba, koji su tamo tri decenije trpili različite vidove nepravde.

Govoreći o nedavnom sastanku s državnim vrhom Hrvatske, Dodik je istakao da Zagreb neće skrštenih ruku posmatrati obespravljivanje Hrvata u BiH.

“Primjetno je da iz Zagreba ne smatraju da treba da razgovaraju s Željkom Komšićem, koga, kako su otvoreno rekli, vide kako `parazitira na hrvatskom biračkom tijelu`. Ne spore mu legalitet, ali o Komšićevom legitimitetu ni oni više ne žele da razgovaraju”, rekao je Dodik i dodao da se lider SDA Bakir Izetbegović ljuti pošto su im predsjednik i premijer Hrvatske pomrsili račune.

Dodik je rekao da je “Hrvatska prirodno zainteresovana za položaj Hrvata u cijeloj BiH, međutim, problem s njihovom obespravljenošću je u Federaciji BiH”.

“Mislim da će Bošnjaci morati da to pitanje stave na sto ili će se stvari iskomplikovati do te mjere da će sa čežnjom govoriti o vremenu kada smo ih pozivali na razgovor. Mi nemamo nijedan razlog da ne podržimo zahtjev Hrvata za jednakopravnošću u BiH, jer braneći njima to pravo mi afirmišemo i svoja prava predviđena Dejtonskim sporazumom”, pojasnio je Dodik.

On je istakao da je pitanje premiještanja ambasade BiH u Jerusalim “mala cijena za veliku dobit koju bi BiH mogla da dobije od SAD, kojima je izraelsko pitanje konstanta spoljne politike”.

“Komšićev zahtjev da se raspravlja o priznanju nezavisnosti Kosova vidim kao inat politiku na kojoj sam mu zahvalan. Nije bilo drugog načina da BiH i zvanično zauzme stav o Kosovu, a da neko ne pokrene pitanje priznanja u Predsjedništvu BiH. Glupo bi bilo da sam to ja uradio, pa glasao protiv. Ovako je Komšić uradio fenomenalnu stvar za nas. Imaćemo odluku da BiH ne priznaje Kosovo i zvanično i konačno”, rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79