Dodik kritkovao dijasporu koja godišnje uloži 2 milijarde u BiH

Za 20 godina dijaspora je Bosni i Hercegovini poslala blizu 50 milijardi maraka! Godišnje donacije iz inostranstva su više od dvije milijarde KM. No, i ti novčani iznosi od stotina hiljada građana koji su otišli trbuhom za kruhom stavljeni su pod političku lupu, ali i kritiku. Nakon skupa SNSD-a na Kozari javnost ne prestaje da reaguje na odnos lidera te stranke Milorada Dodika upravo prema onima, koji su zbog ekonomske i političke krize, otišli u inostranstvo.

“A kada nam se vrate u iznajmljenim automobilima i za nekoliko dana spucaju sve svoje plate da bi se pokazali kako su moćni, odlaze na teške poslove koje rade tamo negdje na Zapadu i kažu da im je dobro. A nama je najbolje ovdje”.

Tako je na Kozari o dijaspori govorio Milorad Dodik. Dva dana posle u istom kraju susrećemo slike. Austrijske, njemačke, danske, svajcarske tablice…

Anketa

“Dolazimo i trošimo i plaćamo sve dadžbine i tv, iako ne gledaš, i struju”.

“Rodom sam iz Bistrice, ali živim u Beču. Dođemo svaki put kada dođemo na odmor. Dvaput, triput godišnje”.

“Godišnje tri puta bar dođem”.

Do platoa vode ove godinama ruinirane stepenice. Njima su prošle hiljade SNSD pristalica. Ako bi na 15.000 pristalica bilo plaćeno po 2 KM po osobi, značilo bi to 30.000 KM samo po tom osnovu za obnovu. No, direktor Nacionalnog parka ne otkriva koliko je i da li je SNSD platio zakup i ostalo na ovom istorijskom mjestu

“Što se tiče zakupa to vam ja sada u ovom trenutku niti mogu niti želim govoriti. Što se tiče prijema može se jedan ogroman broj primiti, nekih 20-30.000. Evidentno, rekao sam da neću spominjati, možda nije profesionalno sa moje strane, ali bilo je na pomenutom skupu između 14 i 15.000 prisutno ljudi”, kaže Božidar Nikoletić, v.d.direktora NP “Kozara“.

Sa ovog veličanstvenog mjesta antifašističke borbe u subotu su poslati političke poruke. Lider SNSD veličao je snagu i jedinstvo svoje stranke, ali i poručio da među njima ima bitangi sa kojima treba raščistiti. No, najviše su zazvučale kritike upućene onima koji su otišli vani – trbuhom za kruhom.

Opozicija kritikuje i skup i način:

“Protjerao je trećinu ljudi odavde, vidi da se gubi esencija Republike Srpske. A onda te ljude koji ovdje nisu mogli zaraditi ni mrvice, ni minimalac, koji nisu bili članovi te njegove klijentelističke mreže zvane SNSD, njih ponižava i vrijeđa na najgrublji način”, poručuje Nebojsa Vukanović, poslanik u NSRS.

“Mi ne možemo sebi da dođemo šta se kod nas dešava. Da se odlazi na te neke skupove, a onda se kritikuju ljudi, zatvaraju se. Ovo je teško, teško je zdravstveno, ekonomski, kako god okrenete”, dodaje Maja Dragojević Stojić, član GO SDS Prijedor.

U nekom drugom, mnogi bi rekli boljem vremenu, oni koji odlaze kritikovali su vlast. Igricu su sada obrnuli upravo političari.

Možda im oči otvori neumoljiva statistika:

Od 1. septembra 2019. do 31. avgusta 2020. godine u Republici Srpskoj školovanje je napustilo 460 osnovaca. Razlog – odlazak u inostranstvo. U proteklih šest godina čak 2.703 djece ispisano je iz škola iz istog razloga. Da li je iko tu djecu i njihove roditelje pitao: “Čime da vas zadržimo?”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79