Dodik: Mandate strankama kako bi smanjili političku korupciju

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a insistira na tome da se izmjenama Izbornog zakona omogući da parlamentarni mandat pripada isključivo stranci, a ne osobi koja je izabrana u zakonodavnu instituciju.

Kako je rekao, time bi se smanjila politička korupcija. Napomenuo je da parlamentarci mijenjaju stranke i zbog, kako je naveo, malih svađa. U samo jednom mandatu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, čak trećina saziva promijenila je stranački dres. Komentarišući to, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazao je da će to sve srediti izbori.

– Mi smo kao partija tražili uporno da mandat pripadne stranki, jer stranka vodi izbore. Naravno da je važno ko su pojedinci na tim listama, a smanjila bi se priča oko političke korupcije i da se ne mijenjaju dresovi. Ne treba biti iluzije da se to neće dešavati poslije ovih izbora – naveo je Dodik.

Govoreći o tome da postoje nedostaci i kada mandat pripada stranci, osvrnuo se na stanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Oni imaju samo dvije partije, a u Bosni i Hercegovini se prijavilo 105 stranaka. Oni imaju samo dvije stranke, to nije partitokratija, to je demokratija – istakao je Dodik.

Kako je ranije navodio, ovo pitanje bilo je jednan od SNSD-ovih zahtjeva za izmjenu Izbornog zakona, ali da ovaj, kao ni ostali zahtjevi nisu prihvaćeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79