Dodik: Mladić je za mene častan čovjek ali nisam optimističan

O političkoj situaciji u BiH, u emisiji “Ćirilica”, govorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, historičar Čedomir Antić i politički analitičar Dragomir Anđelković.

Dodik poručuje da novi visoki predstavnik može da dođe kao turista i da ga ne prihvata.
– Kada sam razgovarao sa Američkim ambasadorom, rekao sam mu da je to za nas neprihvatljivo, i da ćemo prihvatiti svakog legitimnog izabranog predstavnika. On mi je rekao da je on za njih izabran, bolje da se okrenete formiranje funkcionalne Bosne. Ja sam mu poslije toga rekao da su oni navijačka strana Bošnjaka i da od toga što je rekao nema ništa. To je bio dosta neugodan razgovor. Ne zam kako Amerika koja je formirala Dejtonski sporazum sada ga ruši. Mi njegove odluke, nećemo objavljivati u našem glasniku.

Može da dođe kao turista. Sa Šmitom (Schmidt) imate dva predstavnika iz Austrije, dva iz Njemačke, pa dokle više da Njemačka i Austrija upravljaju nama. Nije sve tako sjajno ni u Njemačkoj. Oni ne mogu da stvore jaku ličnost koja će zamijeniti Angelu Merkel, a nama će nešto da pričaju. Sve što je visoki predstavnik radio bilo je protiv interesa Rebublike Srpske. Puna su im usta prava, a prvi ne poštuju pravo. Greška je u tome što oni pokušavaju da naprave Bosnu i Hercegovinu kao nacionalnu državu sa tri konstitutivna naroda, to ne može tako. Nema promjene Ustava i entitetskog glasanja – rekao je.

Svjedok odbrane

O presudi Ratku Mladiću, Dodik kaže da nije optimističan.

-Ja ne znam da li se jedan Srbin vratio u Sarajevo, mislim da je Goran Bregovoć jedini od viđenijih pričao o tome. Mi smo imali stahovit pritisak, samo su se nizali naši zločini. Preko 8.000 ljudi je je bilo navodno stradalo u Zvorniku. Zato su samo govorili period od 11-18 jula, a da su uzeli period poslije toga bilo bi tu i preko 3.000 ubijenih Srba. Što se tiče pravosuđa u BiH odlučni su u tome da optuže sve članove vojske RS. Interesnatno je šta će biti sa presudom Ratka Mladića. On je za mene častan čovjek, on nije čovjek koji ne bi ni u emotivnom rastrojstu uradio ono što mu se stavlja na teret. Ja nisam optimističan po pitanju presude, volio bih da budem iznenađen. Bio sam svjedok odbrane Mladiću i nakon toga sam dobio sankcije od Amerike. Kasnije sam svjedočio i Karadžiću. Amerika mi to nije oprostila – zaključuje Dodik.

Granica na Drini bolna tema

Posjeta Predsjedništva BiH Crnoj Gori je samostalna, kazao je.

– Predsjedništvo nije odlučilo da ide u posjetu Crnoj Gori. To je bila njihova samostalna posjeta. Kad neko ide sam, mora da se donese odluka predstavnika. To je bio revanš, kada sam ja stavio veto na to da Milo Đukanović htio da posjeti Sarajevo. Kako da imamo dobre odnose sa vlasti Mila Đukanovića, koji je napadao crkvu. Od mene neće dobiti nikada podršku, neću da razgovaram sa njim na tu temu. Srbi ne prihvataju Drinu kao granicu, to je bolna priča za nas. Na Drini leži srpski narod, tu za nas nije granica – rekao je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79