Dodik moli za vakcine samo za RS, Džaferović i dalje čeka na Erdoganovo obećanje

Da BiH najčešće funkcioniše na principu neorganizovanog plemena, a ne jedinstvene i funkcionalne države, najviši bh. funkcioneri pokazuju svakodnevno.

Prebacivanje odgovornosti dok svako svoju politiku vodi pokazuje se i na pitanju vakcina protiv korone.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik koristi svoje metode i veze sa Srbijom i Rusijom kako bi nabavio vakcine samo za entitet Republika Srpska.

Tu je i “političko-etnička linija odgovornosti” zvaničnika iz RS-a – od fotelje u Predsjedništvu BiH, preko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zatim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH do Agencije za lijekove BiH, na čijim čelnim pozicijama su sve ljudi iz SNSD-a ili bliski SNSD-u.

No, Dodik je već javno kazao da će moliti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da jedan dio vakcina izdvoji za RS, a najavio je i da RS nabavlja vakcine iz Kine i Rusije. I upravo tako je i bilo.

Republika Srpska je, ne čekajući izmjene Zakona o javnim nabavkama, ne pitajući Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH i uspavano Vijeće ministara BiH da se sjeti direktne nabavke, krenula u pregovore i navodno dogovorila više od 400.000 ruskih vakcina. Od te količine stiglo je 2.000 doza, koje već tri dana čekaju da budu ocarinjene na sarajevskom aerodromu.

Ali, nije Dodik jedini koji je išao van granica BiH i dogovarao humanitarnu pomoć u obliku vakcine.

Šefik Džaferović je 6. novembra u Istanbulu razgovarao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o brojnim temama, a jedna od njih je bila i nabavka vakcina.

Kako je tada saopćeno u medijima, Erdogan je kazao da će dio vakcina koje nabavi Turska biti dodijeljen i Bosni i Hercegovini.

“Turska će vrlo brzo dobiti vakcine, a spremnost za tu pomoć je i danas iskazana te će obuhvatati vakcine”, rekao je Džaferović prije četiri mjeseca.

Turska je imunizaciju stanovništva počela 14. januara i do sada je vakcinisala više od 2,4 miliona građana, no obećane vakcine još nisu poletjele za BiH.

Ali poenta ne treba biti na čekanju milostinje i obećanja “vanjskih” prijatelja, već suština treba i mora biti da bh. zvaničnici i rukovodioci preuzmu odgovornost i upotrijebe znanje, funkcije i novac građana, koji svakako troše, kako bi pravovremeno i efikasno radili sve u svojoj nadležnosti i kako se državljani BiH ne bi osjećali kao građani trećeg reda na svijetu.

Danas, 4. februara, BiH i dalje očekuje da putem COVAX mehanizma dođu vakcine koje se očekuju sredinom ovog mjeseca. Od EU mehanizma za sada nema ništa, a pregovori za direktne nabavke Pfizerove, ruske i kineske vakcine tek su počeli i pitanje je koliko će trajati.

U međuvremenu, neki kantoni u FBiH su, vidjevši kako stoje stvari, odlučili sami krenuti u nabavke. Tako se, naprimjer, vrše predbilježbe u Zapadnohercegovačkom kantonu za vakcinu, a kako je saopćeno, najviše prijavljenih je iz Sarajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79