Dodik na obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve (FOTO)

Donja Gradina danas je dolina tišine, ogromne tuge prema onome šta se ovdje desilo, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Spomen-području “Donja Gradina” na obilježavanju Dana sjećanja na jasenovačke žrtve.

Dodik je poručio da će ovdje dolaziti dok je živ, napomenuvši da je o stravičnim zločinima u ustaškom logoru Jasenovac slušao kao dijete, a među njima je i priča kako su ustaše u džak, gdje su stavljali djecu gurali i mačke, zavezali i bacali u Savu.

– Zar je moguće da to postoji. Naravno, nastavićemo da se toga sjećamo – rekao je Dodik.

On je istakao da se srpski narod odvaja od drugih jer nikada nije htio da izgubi slobodu, a nje nema bez države.

– Zato je nastala Republika Srpska, i drago nam je da vidimo sve moćniju i snažniju Srbiju, koja je centar bezbjednosti, mira, razvoja – istakao je Dodik.

Istakao da ima gađenje prema pokušajima da se rehabilitiju ustaški pozdravi, te da ima neodoljivu želju da stane i kaže šta misli o njima.

– Pobili ste nas samo zato što smo bili Srbi, pobili ste nas jer smo bili bolji ljudi od vas – naglasio je Dodik i dodao je saučenik bila Titova komunistička vlast.

On je naglasio da je patriotizam sjećati se onoga šta se desilo u Donjoj Gradini, ali i reći kojem narodu pripada.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac obilježavaju zajedno Srpska i Srbija.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 djece.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79