Dodik nabavlja helikoptere za MUP RS-a, a blokira Graničnu policiju i OSBiH

Nabavljati tri helikoptera po cijeni od 22 miliona eura u vremenu aktivne borbe protiv virusa COVID-19 i sve izraženije migrantske krize, a pri tom namjerno kočiti nabavku savremene opreme za potrebe Granične policije BiH i Oružanih snaga BiH pokazuje jasnu namjeru sigurnosne destabilizacije Bosne i Hercegovine, poručuje vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Ahatović pita lidera SNSD-a Milorada Dodika zar “migrantska kriza zbog koje se se državnom nivu fakturiše nesposobnost nošenja sa ovim problemom, nije razlog za jačanje državnih sigurnosnih institucija?”.

Dodik najavio: Iz Rusije stižu tri helikoptera za MUP Republike Srpske

– Prema ovoj logici ona je izgovor za kapacitiranje paralelnih struktura sigurnosti u BiH preko prekomjernog opremanja i naoružavanja MUP-a RS-a. Ovo nije prvi put da upozoravam javno na ove devijantne intencije političkog rukovodstva u Banjoj Luci koje idu u pravcu organizacije, obuke, naoružavanja i doktrine upotrebe poluvojnih policijskih snaga na bazi ruskog, odnosno srbijanskog šablona upotrebe sličnih poluvojnih policijskih snaga poput Žandarmerije.

Bilo bi svrsishodno da vlasti u entitetu RS jasno kažu za koju svrhu se nabavlja ova oprema, a isti proces kod nabavke slične ili iste opreme kod Granične policije i Oružanih snaga se koči – navodi sagovornik Faktora.

Nažalost, upozorava Ahatović, ukoliko se državni nivo i dalje bude držao u blokadi u pogledu nabavke savremenih borbenih sredstava u skladu sa ranijim odlukama i donesenim dokumentima na najvišem nivou, Federacija će trebati ubrzo ozbiljno razmotriti nabavku adekvatne opreme i donirati ih državnim organima sigurnosti i Oružanim snage BiH, te nabavku adekvatne opreme za vlastite policijske strukture.

– Sve drugo značilo bi svjesno podrivanje borbene spremnosti i sposobnosti svih policijskih sigurnosnih i vojnih kapaciteta u BiH, što vjerujem nikome nije u cilju – zaključuje on za Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79