Dodik najavio da se sastaje sa Putinom 23. maja: Ako BiH ne može biti ustavna, onda će RS biti samostalna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi 23. maja trebalo da bude u Moskvi i sretne se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da neće razgovarati o oružju, već da ga interesuje kako se gleda na budući svijet, da li bi se mi mogli tome prilagoditi.

Razgovarat ćemo o toj temi, pokušaćemo da razgovaramo o razvojnim projektima, tražićemo neke modalitete – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da je izabran da u ime jednog naroda predstavlja njihovu težnju i da mu je to obaveza.

Dodik je upitao šta je to Rusija nama uradila, te dodao da mu je žao sukoba u Ukrajini, kao i da Zapad pokušava da taj sukob produži.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH, koja se nameće bilo kome, ne može da opstane, dodajući da smatra mogućim priključenje Republike Srpske Srbiji.

– Dejtonski sporazum je napravio Bosnu koja se ne nameće nikome, a sada hoće da se nametne. To nametanje mi, naravno, nećemo prihvatiti – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republici Srpskoj ne treba BiH koja je neustavna i u kojoj se blokiraju projekti značajni za RS, a kažu kako on skrnavi Dejtonski sporazum.

– Ne možemo da se dogovorimo ni o čemu – kaže Dodik.

On je rekao je da će Republika Srpska povući srpske sudije iz Ustavnog suda BiH, jer šta će tamo.

Zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića da tokom njegove sutrašnje posjete Zagrebu ne prisustvuje srpski ambasador u Hrvatskoj već diplomata iz reda bošnjačkog naroda, Dodik je nazvao patologijom.

– Ako BiH ne može biti ustavna, onda će Republika Srpska biti samostalna – rekao je Dodik.

On je istakao da ima korektne i dobre odnose sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, u kojoj dolazi jedan od težih trenutaka u novijoj političkoj istoriji.

– Pored stalne borbe Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet i Kosovo ostane u sastavu Srbije, kako je to Ustavom i predviđeno, sada su se desila ova dva tragična događaja koja su usložnila situaciju i ljude učinila još osjetljivijim – rekao je Dodik.

On je rekao da je protiv svake vrste politizacije tragičnih događaja.

– Mi smo to ovdje osjetili kada se opozicija nije skidala sa Trga Krajine, zloupotrebljavajući tragičnu sudbinu jednog momka ovdje u Banjoj Luci – rekao je Dodik dodajući da je ovo trenutak u kojem Srbija treba da bude jedinstvena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79