Dodik najavio posebnu sjednicu NSRS-a do 10. decembra: Demilitarizacija BiH ili odluka o vojsci RS-a?

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da bi posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će biti razmatrano predloženo povlačenje saglasnosti Republike Srpske (RS) na Oružane snage BiH, mogla biti zakazana između 8. i 10. decembra i da će se u roku od šest mjeseci pokušati naći neki, kako je naveo, prihvatljiv, novi model na nivou BiH – demilitarizacija ili donošenje odluke o vojsci RS.

“Tu nikakvih promjena nema i nisam spreman da govorim u ime Kristijana Šmita i tako ne očekujem da on govori u moje ime”, rekao je Dodik novinarima, kometarišući navode da ga je neko od lidera uspio odgovoriti od priče o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH.

Dodik ističe da “Šmit želi da se nametne kao visoki predstavnik u BiH, ali to nije”.

On je dodao da Šmit nije prisustvovao nijednom sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem, te da nije pristojno komentarisati sastanak na kojem nije bio.

Dodik je rekao da će Narodna skupština odrediti termin održavanja posebne sjednice, te podsjetio da je on predlagač odluke za koju će se i zalagati na toj sjednici, kao i za proglašenje nevaženja nametnutih zakona visokih predstavnika.

“Tu, takođe, u roku nekoliko mjeseci moramo vidjeti kako donijeti novu regulativu”, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je pokušano pravljenje “neke predstave od toga šta se u BiH dešava, u okviru koje se vidi priča u svjetskim medijima kako treba uvoditi sankcije i mnogo čega drugog”.

Dodik je ponovio da se traži dogovor, te da ako nema dogovora, onda u svemu tome mora biti primjena Ustava BiH. On je takođe rekao kako se Republika Srpska ne ponaša protivustavno, niti traži da se ugrozi ono što pripada BiH.

  Ilegalno kockanje na tri lokacije u Modriči

“Činjenica je da je sve što je ustavno pripalo Republici Srpskoj – ugroženo i zato je ovakav naš odgovor”, rekao je Dodik.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79