Dodik najavio sastanak sa Putinom

Kakva je to vladavina prava da čovjek dođe i nametne se kao visoki predstavnik, kazao je o Šmitu.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je iz Brisela kako SDA ima antiustavnu platformu i da je ponašanje prvog čovjeka te stranke, Bakira Izetbegovića, antiustavno.

On se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o Zakonu o lijekovima RS, kazavši da Zakon ide u provedbu. Odgovarajući na pitanja o odnosima sa rukovodstvom Rusije, Dodik je najavio novi sastanak sa Putinom za septembar.

– SDA ima jedina programsku platformu koja je antiustavna, Izetbegovićeva pozicija je antiustavna, zato što smo nas trojica ovdje pojedinačno – rekao je Dodik nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhely).

Poštovati dogovor
Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu, Dodik je kazao da će prihvatiti dogovor između Bošnjaka i Hrvata.

– Što se tiče ostalih zakona, neko je izabrao Zakone koji treba da pojačaju unitarizam u BiH – rekao je.

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, Dodik poručuje da će podržati ako se on tiče BiH, ali ako zalazi u nadležnost entiteta, neće dobiti podršku.

Dodik se još jednom osvrnuo na poziciju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), te dodao da je mimo evropskih standarda da čovjek koji nema utemeljenje u pravu odlučuje o pravu.

Zakon o lijekovima RS
– Kakva je to vladavina prava da čovjek dođe i nametne se kao visoki predstavnik. To je nešto što je potpuno suprotno vladavini prava – zapitao je Dodik.

Osvrnuo se na odluku Ustavnog suda BiH o Zakon o lijekovima RS.

– Ne može to suspendovati ni Ustavni sud ni Visoki predstavnik, taj zakon će ići dalje u realizaciju – rekao je.

Komentarišući pitanje o odnosu sa ruskim rukovodstvom, Dodik se zapitao da šta je problem kada to radi i Makron (Macron), ali i drugi politički lideri. Na koncu je poručio da će se ponovo u septembru sastati sa Putinom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79