Dodik najavio: Sjednica Vlade RS u Srebrenici 2. maja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će Vlada Republike Srpske zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će prisustvovati kompletno rukovodstvo entiteta. Dodik je istakao da će, ako mu se pruži prilika, rukovodstvo odnijeti cvijeće u Potočare.

Također, Dodik je naglasio da Republika Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici koja se razmatra u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da su tvrdnje u njoj lažne.

Dodik je istakao da Republika Srpska neće uvesti priču o genocidu u svoje školske udžbenike niti će obilježavati dan kako drugi žele, ali je izrazio spremnost da pozove Bošnjake na život u miru. Istakao je da BiH ne može opstati na ideji da je jedan narod kvalificiran kao genocidan, a drugi kao slavodobitan.

Što se tiče događaja u Srebrenici 1995. godine, Dodik je rekao da Republika Srpska priznaje ta dešavanja kao zločin, ali ne odriče se Srebrenice kao svoje lokalne zajednice.

Dodik je najavio da će, ako mu se pruži prilika, rukovodstvo Republike Srpske odnijeti vijence u Potočare, izrazivši nadu da to neće uvrijediti nikoga. Također, iznio je strah da bi mogao biti suočen s neprijateljskim reakcijama poput onih koje je doživio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete Srebrenici.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, Dodik je izrazio uvjerenje da će više od 40 zemalja biti protiv nje, a oko 80 će biti uzdržano, što čini većinu koja nije “za”.

Napomenuto je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da nije uspio u svojim naporima da utječe na zemlje članice UN-a u vezi sa rezolucijom o Srebrenici i da će ona biti usvojena.

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se, prema očekivanjima, usvojiti rezolucija o genocidu u Srebrenici održat će se istog dana kada i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79