Dodik najavljuje moguće usvajanje rezolucije o Srebrenici: Zakomplikovat će odnose u BiH

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, izrazio je mišljenje da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN moglo da donese komplikacije u odnosima u Bosni i Hercegovini.

“Sasvim je moguće da će ova rezolucija proći. Ova rezolucija je loša, samo će zakomplikovati odnose unutar BiH do tačke potpune disfunkcije”, izjavio je Dodik za televiziju “Rusija 24”.

Dodik je upozorio da zbog odredaba ove rezolucije, Bosna i Hercegovina “možda neće preživjeti kao jedinstvena država”.

U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, zajedno s predstavnicima Njemačke i Ugande, traži se od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako “veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici”.

Predviđa se da se od Generalne skupštine UN-a zatraži da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obilježava u svim državama svake godine.

Rezolucija će biti predstavljena na sjednici Generalne skupštine UN-a koja je zakazana za 27. april.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79