Dodik nakon razgovora sa Vučićem: Srbija ima podršku RS-a, mi u BiH imamo velike probleme

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da entitet RS uz pomoć susjedne Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića danas izgleda bolje i stabilnije. Kazao je to Dodik nakon današnjeg sastanka sa Vučićem u Beogradu, kojem je prisustvovala i predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović i premijer tog entiteta Radovan Višković.

– Došli smo da sa Vučićem razgovaramo upravo o ovim temama i da se zahvalim, kao i da rehabilitiramo sve naše infrastrukturne projekte. Imamo u svakoj općini RS-a jedan projekat koji finasira Republika Srbija, i ponosni smo na tu saradnju – izjavio je Dodik.

Zahvalio se Srbiji za pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Zahvalni smo predsjedniku Vučiću za najintenzivniju podršku Srbije od samog postojanja RS-a – kazao je Dodik.

Dodik je poručio da entitet RS u punom kapacitetu stoji na strani Srbije kada je u pitanju rješavanje statusa Kosova.

– Srbija ima podršku RS-a u rješavanju problema Kosova. Ono je bilo gotovo izgubljeno, ali vidite da se situacija mijenja. Pozicija Srbije je danas daleko bolja, nego prije deset godina. I mi imamo velike probleme u BiH, smatramo da se mnoge stvari trebaju vratiti na početak, a sve to govorim u kontekstu zloupotrebe visokih predstavnika i međunarodnog faktora. Uvjeren sam da nema potrebe za bilo kakvom bojazni niti od bilo kakvih odstupanja kada je riječ o Kosovu, sve dok u dijalogu učestvuje Vučić – dodao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je upoznao Vučića sa stanjem u BiH i pripremama za Lokalne izbore, te sa funkcioniranjem finansijskog sistema u entitetu RS.

– Mi smo izvršili rebalans budžeta i on je stabilan i likvidan, a tome je u znatnoj mjeri doprinijela i pomoć Srbije, na čemu smo veoma zahvalni – izjavio je Dodik.

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Dodik, Cvijanović i Višković danas će se u Ambasadi Rusije u Beogradu sastati i sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, koji dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79