Dodik naredio koga će slušati: Dao sam instrukcije našim ljudima u ambasadama

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom o nastavku saradnje dvije zemlje. Ipak, bilo je riječi i o drugim temama, između ostalog, i o visokom predstavniku u BiH.

“Smatramo da bez Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprotstaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje. Kina je aktivna članica Savjeta bezbjednosti. Mogli smo da vidimo i pozdravljamo nastup njihovog ambasadora.

Ovo što Amerika radi sa nekim svojim odlukama je dio koordinacije vezano za dolazak novog visokog predstavnika kako bi on ovdje uradili i ravnali onako kako misle”, kazao je Dodik i ponovio kako misli da je BiH teško održiva zemlja iz niza razloga.

Dotakao se i govora ambasadora i stalnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima Svena Alkalaja u Vijeću sigurnosti.

“Ukinut je ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako. I mi sada nemamo obaveza da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost”, naveo je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79